Koliko ljiga košta duhovitost Mirze Vranj?

Piše: Aleksandar Muftić/

U vremenu kada svi mogu sve, pa i biti novinari, ime bh. novinarske zvjezdice Mirze Vranj ne prestaje biti smiješno, da ne upotrijebim neki drugi pridjev. (Mirza, nadam se da znaš još neki pridjev osim smiješna. I da, smiješna ne znači uvijek i duhovita). Ova TV-zvjezdica u svojoj blistavoj karijeri neprofesionalizma, površnosti i trivijalnosti ostaće upamćena definitvno kao primjer novinarske neetike i neprofesionalizma. Moram priznati da to i nije neki izazov, kada radiš emisije formata kakav je Glam Blam, ali Mirza Vranj i tu postavlja nove standarde gluposti, pardon duhovitosti bh. novinarstva. Današnji ljigometar posvećujem dragoj kolegici u želji da savlada osnovne razlike duhovitosti i gluposti, jer ako već želiš od ovih pojmova praviti umjetnost valjda bi ih trebala barem malo razlikovati.

Voditeljica koju je od omiljene knjige zaboljela glava koliko je plakala, trebala je davnih dana naučiti, da su i njeni sagovornici, pa i gledatelji gle čuda – živa bića. Kako je, kako i sama kaže, veoma emotivna, njeni sagovornici, pa i gledatelji već duže vrijeme ne mogu da ostanu imuni na Mirzine novinarske ispade, te pokušaje duhovitosti. Žena uporno pokušava da bude duhovita. Ovo je možda sjajna prilika da joj skrenemo pažnju kako su svi njeni pokušaji duhovitosti, ne samo ostali na pokušaju, nego su jadni i bijedni.

Osim što je vrsni primjer novinarke kojoj je mnogo bitnije kako izgleda, tj. kako je našminkana, dotjerana, obučena – površna, kakva su i njena opažanja svijeta, ona je, možemo slobodno konstatirati, prema svojim sagovornicima, neodgovorna, drska, pa čak i bezobrazna, što sve Mirza svodi pod omiljeni joj termin – duhovita. Koliko je njena novinarska karijera blistava govori i činjenica da o Mirzi uglavnom znamo detelja njenog privatnog života, na osnovu kojeg ona, samo tuđih naravno, zarađuje, tj. pokušava biti smiješna, ali se skoro nikada ne libi biti i moralni sudija istih. Duhovit, nadasve.

Mnogim gledaocima ova novinarska zvjezdica ostaje upamćena po neuspjelom pokušaju ironiziranja – čitaj ismijavanja Medihe Daut. U opet – pokušaju ironičnog obraćanja javnosti, ovaj put potpomognuta novom bh. književnom zvjezdicom Fikretom Hodžićem, Mirza svoje gledaoce, nakon reagiranja javnosti na njeno prostačko ismijavanje i banalno vrijeđanje Medihe Daut, naziva dušebrižnim. Mirza ni to ne vidi kao priliku da se možda, izvine, za nepotrebnu duhovitost, već gledaocima baca u prsa činjenicu da je novinska agencija RAK njen prilog ocijenila kao sasvim pristojan i korektan. Jedino što se tu još može ocijeniti jeste koliko je Mirza Vranj, već sada kao čovjek, pokleknula pred svojim, nikakvim novinarskim načelima.

U svojim emisijama ona je rijetko kad voditeljica. Omiljeno joj je biti moralni sudija, te plesati onako kako mase sviraju. U intervjuu s Dunjom Ilić, nakon što se isnebivala da Dunja Ilić (radi sve ono što njoj nikada nije ni palo na pamet, a kamoli uradila) pije, psuje i voli seks, Mirza kao nadbiće poziva hodžu u svoju emisiju da pobije sve Dunjine argumente zbog kojih je ova za legalizaciju prostitucije i homoseksualnih brakova. Nismo ni očekivali od Mirze da razmišlja za sve svoje gledaoce, niti da misli široko, jer je njoj očito u cilju da bude zvjezdica svog medžlisa, nemojte zaboraviti duhovita, ali da može biti toliko neporesionalna tu je potukla i samu sebe. Ako već nekog pozoveš u emisiju, ili pristaneš već na njegovo/njeno moljakanje, onda možeš makar toliko učiniti, to jeste ispoštovati tu osobu i njene stavove i mišljenje. Možeš ti slobodno pozvati i hodžu u emisiju, pa da i on iznese svoj stav, ali pokušati prokazati neku osobu kao amoralnu na osnovu stavova hodže je najnoviji nivo Mirzinog pokušaja duhovitosti.

Iako je njen nastup kreativno smiješan, Mirza sa svakom novom emisijom postavlja nove nivoe nebitnosti vlastitog javnog angžmana, te nove salve smijeha svih onih kojih je gledaju. Meni bi bilo dovoljno samo da Mirza presjedi cijelu emisiju i da umirem od smijeha, jer njen duhovitost, naprosto izbija iz svakog djelića njene osobnosti: treptaja oka, pramena kose, krvnih zrnaca. Mirza uspjela si, svakako, definitivno si smiješna, pa sve ostalo. Tvoj medžlis će ti uvijek rado priznati baš si nam Mirza smiješna voditeljica. Molim vas da se jednom horski svi nasmijemo Mirzinim pokušajima duhovitosti, umjesto što ćemo joj dijeliti ljige, jer za količinu njene novinarske ljigavost ne postoji cifra.

Tekst preuzet sa Novinar.me