12. Augusta 2022.

KOMENTAR NA FACEBOOKU Prašović-Gadžo o stanju u BHRT: U tišini se ubija državna televizija, ruši se suptilno, tiho, podmuklo

Zastupnica i predsjednica Kluba SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Sanela Prašović Gadžo oglasila se na Facebooku povodom zabrinjavajuće situacije u Radio-televiziji Bosne i Hercegovine.

Njen status prenosimo u cjelosti:
Poreska uprava FBiH blokirala je racune Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Rijec je dugu koji ova kuca nije mogla izmiriti jer im, prema preuzetim obavezama od uplate rtv takse, RTRS ne placa dio iznosa koji su obavezni.

BHRT i njihovih preko 800 radnika je stjerano u kut borbe za prezivljavanje. Vise od 800 porodica uposlenika BHRT-a ovo jutro prezivljava dramu kako da djeci kupe uzinu za skolu, plate rezije, sta da kazu bankama koje zovu i traze rate kredita.
Vise od 800 uposlenika BHRT-a je u drami i borbi za goli zivot dok istovremeno dolaze na posao i rade svoj posao.

Pisem ovaj post jer sam iznenadjena sutnjom u javnom i politickom diskursu. Svi sute u vezi s informacijom da je BHRT pred gasenjem. Kao da im je maca jezik pojela. Niko ni da se zapita kako je doslo do ove situacije ili zasto bas sada u ovim trenucima koji su iznimno vazni za drzavu Bosnu i Hercegovinu neko se obrusava na one koji imaju odrednicu drzave, na drzavnu televiziju? Niko nista.

Iskreno, bolno mi je to promatrati te stoga ovaj post pisem kao osoba koja je 27 godina radila u novinarskoj profesiji, pocela i zavrsila u Sivom domu, mom drugom domu.

Drzavna televizija je rat prezivjela. Svaki dan smo stvarali program i radijski i televizijski. Nase kolege su brutalno ubijani dok su radili svoj posteni posao. Radili smo u tim najtezim danima da bismo informisali gradjane.
Nismo tada imali nista ali znali smo da drzavna televizija mora prezivjeti rat jer ona je jedan dio od onoga sto se naziva stub drzave.

Nakon rata je bilo pokusaja da se ta kuca transformira ovako i onako i u konacnici je uspostavljena Radio-televizija Bosne i Hercegovine. Jedna za sve.
Bas kao sto je i drzava Bosna i Hercegovina jedna za sve.
Jedna za sve njene gradjane.
BiH je zemlja razlicitosti i u tome je njena ljepota. I BHRT je takva, kao i nasa drzava.

Za tu ponosnu drzavu za sve gradjane i danas se borimo u politickom ringu.
I, danas je vaznije, nego prije pet ili deset godina, da BiH pokaze svoju stabilnost.

Dok se borimo za takvu BiH paralelno u tisini se u ubija drzavna televizija. Rusi se suptilno, tiho, podmuklo.

Mozda ce neko zamjeriti ove moje iskrene rijeci ili mu nece biti pravo sto sam ogolila problem BHRT-a do kraja.
Sta da vam kazem? Ja drugacije ne umijem. Ne izdajem drzavu nikad. I ne izdajem kolege i prijatelje. I nikad ne bih izdala Televiziju Bosne i Hercegovine. Nikada!