Komisija odlučila: Nikšić nije u sukobu interesa, postupak obustavljen

Nikšić se teretio da je dok je bio državni poslanik bio u sukobu interesa zbog finansiranja firme njegovog sina iz budžeta.

Komisija za utvrđivanje sukoba interesa zasjedala je danas u Sarajevu, nakon osmomjesečne blokade u radu, jer sjednice nisu održavane u dva ranije zakazana termina zbog nedostatka kvoruma.

Iako je Komisija na stolu imala spremnu odluku o sankcijama za Nermina Nikšića, aktuelnog premijera FBiH, postupak protiv Nikšića je obustavljen.

Naime, prvobitno se Nikšić teretio da je u mandatu od 2018. do 2022. godine, dok je bio poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, bio u sukobu interesa zbog toga jer je njegov bliski srodnik bio direktor preduzeća koje se finansiralo iz budžeta u iznosu većem od 5.000 KM.

Na današnjoj sjednici Komisije je pojašnjeno da je Nikšićev sin bio na čelu firme u Konjicu koja se u vrijeme pandemije Covid 19 javila na javni poziv za dodjelu finansijske pomoći za očuvanje radnih mjesta.

Članovi Komisije su na osnovu dostavljenih materijala utvrdili da se firma, u kojoj je Nikšićev sin bio direktor, nije finansirala iz budžeta niti poslovala s budžetskim korisnicima, nego je kao i sve ostale firme u to vrijeme iskoristila mogućnost da se javi za dodjelu pomoći.

Riječ je o iznosu od 7.000 KM koliko je dobila firma na čijem je čelu bio sin federalnog premijera Nermina Nikšića.

Inače, da je u ovom slučaju i utvrđeno da je Nikšić bio u sukobu interesa, njemu ne bi mogla biti izrečena novčana sankcija, kako to predviđa Zakon jer nije više državni poslanik, nego bi Komisija samo konstatovala da je riječ o sukobu interesa.