Komšić za HRT: Je li vama u Hrvatskoj dosadilo da se petljate u naše poslove? – Pustite nas da mi rješavamo stvari

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić gostovao je danas u jednoj emisiji na Hrvatskoj televiziji.

Na pitanje novinara HRT-a “ne čini li mu se da je njegov izbor za člana Predsjedništva BiH dobar dio Hrvata udaljio od te države”, rekao je kako nema toga i to se među ljudima ne osjeti te da je to stvar politike i političkog marketinga.

Dodao je kako se od 2010. vrijeme optimizma počelo urušavati.

– Cijela politička scena krenula je tada udesno, populizam, konzervatizam, a moram reći, u dobroj mjeri i u šovinizam s natruhama fašizma. Nije to specifično samo za naša područja, to je bio trend u cijeloj Europi. Vidjet ćemo sad hoće li se to klatno vratit – kazao je Komšić.

“IZAĆI IZ KONCEPTA KOJI JE IZVOR TRAJNOG KONFLIKTA”
Na pitanje “je li ludost inzistirati na jednoj te istoj politici kada se vidi da ne daje rezultate”, Komšić je uzvratio protupitanjem.

– Je li mudro inzistirati na politici koja stalno izaziva konflikte? O tome ja govorim. Mislim da je potrebno izaći iz koncepta po kojem mi u BiH živimo. Možete ga zvati etnički ili koncept konstitutivnih naroda, koji je po meni duboko konfliktan koncept. On stalno ljude gura jedne na druge, izvor je trajnog konflikta, ovisno o situaciji. Sada je politički, a možda nekad preraste u mnogo ružnije konflikte.

Osvrnuo se i na svoju raniju izjavu “da se Zagreb nikada neće pitati niti o jednom pitanju u BiH, uključujući i izborni zakon”.

– Je li vama u Hrvatskoj dosadilo da se petljate u naše poslove? Smatrate li da je možda to loše, nepristojno, diplomatski, nediplomatski… Stalno preko naše ograde, tarabe, plota, virite i govorite što će biti. Nije u redu. Vi ste to isto osjetili kada je Viktor Orban komentirao more. Mi mislimo da trebamo uređivati svoje odnose. Nitko nije toliko lud, budalast, da misli da BiH može opstati bez ijednog naroda. Nitko ne želi eliminirati jedan cijeli narod. Pustite nas da mi rješavamo stvari. Hrvati nisu ugroženi kao narod, imaju pozicije koje im Ustavom pripadaju.

MIŠLJENJE O MILANOVIĆU
Izrazio je i svoje mišljenje o Zoranu Milanoviću.

– Relativno dugo ga poznajem, mi nikad nismo bili “jarani”. Jako bi bilo nepristojno da ja sada počnem uzvraćati istom mjerom ili govoriti što stvarno mislim. To što Milanović radi, ja imam dojam da on zapravo koristi BiH, pa čak i mene u nekom kontekstu – za obračun s Plenkovićem i HDZ-om. I to na način da Plenkovića i Vladu pokaže nesposobnima da odgovore na ovo što smo na početku pričali, a to je “poboljšanje” položaja Hrvata u BiH, intervencija u ustavni i izborni sustav u BiH i da zapravo on, koji nikakvih konkretnih ovlasti nema, za razliku od Plenkovića, koji ima na raspolaganju i zakon i Ustav i ovlasti i vladu – pokaže nesposobnim. Neću da budem kusur u toj vašoj unutrašnjoj igri.

Komšić nadalje ističe da se Turska, za razliku od Hrvatske i Srbije, ne miješa u unutarnja pitanja u BiH.

– Turska je uspjela nešto, da je svi doživljavaju kao prijatelja. Čak i Dodik. Dodik po meni prije slijedi politiku Moskve nego Beograda, no to je sada jedna sasvim druga priča, kazao je Željko Komšić za HRT.