Konaković otkriva: Koga je OSA plaćala za ‘prljave’ poslove protiv novinara i političara, a ko ‘mete’ tragove?!

Gost u večerašnjem izdanju Centralnog dnevnika na Face TV ponovo je bio lider NIP-a i kandidat za ministra vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

– SDA je došla do 13 ruku kriminalnim radnjama! Kao nova izvršna vlast obratit ćemo se tužilaštvu zbog toga! Znamo da su se nosile torbe, kupljen je poslovni prostor u Posavini, postoje dokazi i prijave! ObavIješteni su Schmidt, Murphy, Sattler i svi ostali! – rekao je večeras u CD-u Konaković.

Jedna od tema razgovora bila je i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), a Konaković je ustvrdio:

– Oslobodit ćemo ljude pritiska koji je napravljen uz pomoć OSA-e! Direktor OSA-e ima jedan dio budžeta u koji niko nema uvid i kontrolu! To su stotine hiljada maraka koje je on mogao da troši, a da ga niko ne kontroliše! Tvrdimo da su sa tim kupovani ljudi, plaćani neki opasni momci, plaćani novinari, vršeni pritisci na političke oponente! Čuo sam da u OSA-i “metu” tragove! Sky aplikacija je objavila neke prepiske u kojima se spominje prvi čovjek OSA-e i drugi čovjek SIPA-e! Jedan od novinara kojeg je OSA plaćala je Avdo Avdić! On je režimski novinar koji od onoga što radi ima ličnu korist! On je ubijao moj karakter zarad režima!

Odgovarao je i na jedno od najčešće postavljanih pitanja zadnjih dana – kakvo je stanje sa Osmorkom na federalnom i kantonalnom nivou? Da li je stabilna?

– Ja ne iznosim prljav veš iz Osmorke. Koalicija je stabilna i na federalnom i na državnom nivou. Napravili smo grešku u brzini procesa. Nije bilo dovoljno informacija prema našim strateškim kolegama. Prihvatam kritiku… Na federalnom i kantonalnom nivou Osmorka je čvrsta i stabilna! Na nivou države Trojci još uvijek podršku daje Kasumović, a vjerujem da će biti tu i Miletić i Emrić. Imat ćemo dovoljno ruku na državnom nivou! – poručio je Konaković.