Konaković proziva zbog populizma: Umarate nam mozak, a ne nudite rješenja

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i pravde je u povodu Dana nezavisnosti BiH uputio poruku da će zemlja nastavit koračati putem EU i NATO integracija, te da će jačati ekonomiju i državne institucije u interesu svih građana.

Konaković se i referirao na, kako kaže, jake populističke poruke političkih lidera, koji koriste priliku povodom važnih datuma iz bogate historije da ih pošalju javnosti.

On kaže kako odjekuju političke poruke o strancima koji su protiv BiH i “Amerikancima u kaubojskim čizmama, visokom predstavniku koji nas mrzi na nacionalnoj osnovi, raznim palmerima, escobarima koji su izlobirani od Beograda, delegaciji EU koja radi protiv nas”.

“Odjekuju ove i slične poruke, nikad jasnije i nikad glasnije. Ni slučajno da se u rasprave o EU putu miješaju iz EU, ni slučajno da se u naš trasirani NATO put miješa onaj koji je propisao pravila za taj put! Snažne poruke šalju i unutrašnjim neprijateljima. Sa takvim nema pregovora, razgovora, dogovora”, referiše se ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković u svojoj objavi na Facebooku.

Nadalje, onima koji odašilju populističke poruke Konaković je uputio pitanje: kako ste uspjeli od zemlje koju je volio i Istok i Zapad napraviti zemlju koju ne voli ni istok ni Zapad?

“Svoje populističke poruke okačite mačkama o rep, zbog vas takvih iz ove zemlje nestane godišnje jedan veliki grad ljudi. Upeglali ste fotelje godinama, iz mandata u mandat ponavljate mantru o stvarnim i zamišljenim protivnicima, ovom narodu nudite strahove i konflikte od kojih nas navodno vi branite. Beskonačnim populizmom koji vaša armija plaćenika raznosi u režimskim medijima, twitterom, facebookom, ubijate nadu, ne nudite rješenja, umarate mozak svih normalnih Bosanaca i Hercegovaca”, poručio Konaković.