Košarkaši Latvije pobijedili Grčku i zakomplikovali situaciju u grupi s BiH

U dvorani hotela Hills na Ilidži, gdje je organizovan takozvani “balon” za odigravanje četiri utakmice trećeg i četvrtog kola kvalifikacija, Latvija je savladala Grčku sa 77:66.

Tako su grčki košarkaši ostali na dvije pobjede, dok su Latvijci upisali prvi trijumf i tako praktično oživjeli nadu u plasman na EP. Definitivno, riječ je o ishodu koji ne odgovara reprezentaciji BiH.

Već nakon prvog poluvremena izabranici Robertsa Štelmahersa su imali osjetniju prednost (42:30), a sredinom treće četvrtine ostvarili i 20 poena viška (58:38). Dvije minute prije kraja Grci prilaze na 63:73, ali to je bilo sve od pulena Thanasisa Skourtpoulosa, koji su na kraju ipak potpisali kapitulaciju i zabilježili prvi poraz u ovim kvalifikacijama.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bili su Laksa (19), Mejeris (14) i Meiers (13), a kod poraženih Agravanis (15) i Margaritis (10).

U grupi H i dalje je lider Grčka sa dvije pobjede, po jednu imaju Bugarska, BiH i Latvija. Večeras od 21 sat naši Zmajevi igraju protiv Bugara.

U nedjelju selekcija BiH igra protiv Latvije, a Grci protiv Bugarske.

Na Evropsko prvenstvo plasirat će se tri prvoplasirane reprezentacije iz ove grupe.