Kultni bend Prljavo kazalište mijenja ime, cijeli slučaj završio na sudu

Popularni bend Prljavo kazalište promijenilo je ime. Jasenko Houra i Mladen Bodalec odsad će nastupati pod imenom Houra Grupa.

Početkom srpnja donesena je privremena sudska mjera kojom je Houri i Bodalecu zabranjeno korištenje imena Prljavo kazalište. Bend je davne 1979. godine objavio svoj prvi album upravo pod nazivom Prljavo kazalište, a osnivali Tihomir Fileš i Jasenko Houra danas više ne razgovaraju, već se bore oko toga ko može da koristi žig i ime benda.
“Mogu potvrditi da je Trgovački sud u Zagrebu dana 1.7.2022. donio rješenje kojim se određuje privremena mjera kojim se g. Houri i g. Bodalecu nalaže da prestanu s radnjama kojima se povrjeđuju registrirani žigovi g. Fileša, odnosno da prestanu pružati usluge koje se odnose na kulturne djelatnosti pod nazivom PRLJAVO KAZALIŠTE, PRLJAVCI ili drugim sličnim nazivom, kao i da otkažu sve dogovorene aktivnosti i daljnje aktivnosti pod zaštićenim žigovima odnosno nazivima”, rekla je za Index ranije odvjetnica Tihomira Fileša Kristina Delfin Kanceljak.

“Privremena mjera stupa na snagu danom dostave rješenja g. Houri i g. Bodalecu (što očekujemo da će, ako već nije izvršeno, biti ovih dana), a traje do pravomoćnog okončanja sudskog postupka koji g. Fileš mora pokrenuti u određenom roku”, dodala je.

Sud je odredio i novčanu kaznu ako se Houra i Bodalec ne budu pridržavali privremene mjere.

“Privremena mjera određena je pod prijetnjom novčanih kazni i to 30.000 kn za g. Houru te 10.000 kn za g. Bodaleca ukoliko ne postupe po tom rješenju, i to za svaku pojedinačnu povredu. Iskreno se nadamo da g. Houra i g. Bodalec neće odabrati plaćanja kazni umjesto poštivanja sudske mjere”, objasnila nam je odvjetnica Kanceljak.

Inače, grupa Prljavo kazalište osnovana je 1977. godine u Zagrebu. Ime je dobila po epizodi kultnog stripa Alan Ford.

Bend Prljavo kazalište je posljednji nastup imao prije dvije godine, kada su koncertom proslavili 40. godišnjicu od osnivanja grupe.