Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti tražio je od šefice grčke Kancelarije za vezu sa Kosovom Hrisule Aliferi da se Grčka “pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo”.

Kurti je sa Aliferi razgovarao o produbljivanju međusobnih odnosa i pohvalio posvećenost Grčke ka članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Kao primjer navodeći članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, saopšteno je iz kosovske vlade, prenosi KoSSev.

Aliferi je obavijestila Kurtija o pozivu Grčke upućenom kosovskoj ministrici spoljnih poslova da posjeti ovu zemlju.

Ona je ujedno podsjetila da će sljedeće sedmice biti održan treći ekonomski forum između Grčke i Kosova.

Grčka je jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Pored Slovačke, Kipra, Rumunije i Španije.

Nedavno se u medijima špekulisalo da bi upravo Grčka mogla da promijeni svoj stav prema Kosovu. Za razliku od ostale četiri zemlje EU. Ovakve ocjene su iznijeli eksperti za međunarodnu politiku – David Phillips i Daniel Serwer.

„Grčka će vrlo vjerovatno priznati Kosovo. Zid koji je stvoren time što pet zemalja nije priznalo Kosovo uskoro će početi da se ruši. Kada Grčka ili neka druga zemlja odluči da prizna Kosovo“, rekao je Phillips za RTV Dukađini.

Međutim, jučer je stigao odgovor ambasadora Grčke u Srbiji Jorgosa Djakofotakisa. On je rekao da „u principu ne komentarišemo mišljenja analitičara”. Grčki stav o nepriznavanju Kosova je dobro poznat i “ostaje nepromijenjen“, poručio je ovaj zvaničnik za Tanjug.