Lagumdžija raskrinkao ruskog ambasadora u UN-u: Kršite Dejton i pristrasni ste. Ovo je direktni napad na BiH

Na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, između ostalih, riječ je uzeo i Zlatko Lagumdžija.

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN je istakao zabrinutost, kako je se upitao, na koji način ovo podržava Dejton?

“Zabrinjavajuće je što se ovo Vijeće (sigurnosti) instrumentalizira, kao javna pozornica na štetu BiH. To nema nikakve veze sa zabrinutosti u BiH već sa zloupotrebom moći na Vijeću. Ruska federacija je više puta naglasila svoju zbrinutost da u jednom dijelu BiH u maju prošle godine ruski predsjednik je rekao, citiram, “klasični neokolnizatorski pristup zapadnih zemalja BiH je stvarna prijetnja implementaciji Dejtonskog sporazuma i podriva osnovne državnosti BiH, krši temeljan prava konstitutivnih naroda i podiže tenzije.

Sada imate priliku objasniti kako današnji sastanak podržava multietničku viziju zemlje, ako se pravimo da hitno imamo sastanak, na koji način ovo podržava Dejton?

Kako ovo nije kršenje prava konstitutivnog naroda? Ako bilo ko ovdje podiže tenzije, to ste vi.”, rekao je Lagnumdžija, pa nastavio:

“Činjenica da ste podijelili pismo samo jednog člana iz RS, govori o vašoj pristrasnosti bez jasnog zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ili komunikacije od Eufora i Althee za hitno djelovanje Vijeća, vi ste zloupotrijebili poslovnik Vijeća i degradirali institucije BiH.

“Što se tiče teritorijalnog jedinstva BiH i pismo koje je ovdje predstavljeno krši Dejtonski sporazum navedeni su neki elementi ignoracije, neznanja. Na početku su opisane nadležnosti institucija BiH samo u 6 područja, pa da ih prebrojite, vidite da ih je samo 5.

Države članice koje se obraćaju VS i UN su uvijek države, a ne administrativne jedinice. Ovo je direktni napad na suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH, samo ona ima međunarodnopravni subjektivitet, a međunarodna politika nije u nadležnosti entiteta”,

“BiH je suočena s nekoliko ključnih izazova u proteklih nekoliko godina, uglavnom zbog djelovanja Vlade RS, to je nama bez presedana protiv Međunarodnog sporazuma za mir u BiH. Vlasti RS podrivaju ustavnopravni poredak, koriste zapaljivu retoriku, ograničavaju slobodu izražavanja i okupljanja i podižu političke i etničke tenzije”,

“Vladajuće koalicija u RS počela je provoditi korake za potencijalno buduće otcjepljenje RS koji su navedeni u zajedničkoj izjavi vladajućih stranaka RS 24. aprila ove godine u kojima se navode koraci za buduće otcjepljenje”, kazao je Lagumdžija.

Potom se osvrnuo i na zakon o izborima u RS i na visokog predstavnika EU u BiH Christiana Schmidta.

“Ono što je pomenuo Schmidt nedavni zakon o izborima koji je nedavno usvojen na Skupštini RS je napad na ustavni poredak. Napadnute su dvije institucije koje su uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ured visokog predstavnika i Ustavni sud”, zaključio je Lagumdžija.