Lejla Semić: Moj suprug je imao šansu od jedan posto da preživi, Batko mu je spasio život

Afera „Otvorena mreža“ koja je rezultirala opsežnom istragom sarajevskog tužilaštva i pritvaranjem Almira Čehajića Batka izazvala je ozbiljnu debatu i brojna prepucavanja u bh. javnosti. Dok su se jedni zgražavali detaljima istrage, drugi su negodovali zbog Batkovog hapšenja tvrdeći da se radi o humanitarcu koji je prema stavu koji zastupaju spasio mnoge živote.

Naime, našoj redakciji javila se Lejla Semić, iz Viskog koja je svom suprugu Muameru donirala bubreg, a čija transplatacija je uspješno urađena u Francuskoj, a sve zahvaljujući Batku.

Bezizlazna situacija

– Vjerujte da smo bili u bezizlaznoj situaciji. Prije iskustva s „Otvorenom mrežom“ samostalno sam bila u Francuskoj u Tuluzu. Tamo mi je ljekar savjetovao da bi najbolje bilo da stupim u kontakt s „Otvorenom mrežom“, jer će preko njih sve lakše ići. Niko to ne bi mogao platiti. Dao mi je broj telefona i stupila sam u kontak s Batkom. Prije toga samo potpisali ugovor da 22.000 eura košta transplantacija i moj muž je stavljen na listu čekanja. Dok je par godina čekao na presađivanje, ustanovilo se da su kod njega otkazali bubrezi zbog srca, a ne od povišenog krvnog pritiska. Situaciju je otežalo to što je morao je uraditi operaciju srca i dobio je petorostruki bajpas – tvrdi Semić.

Humanitarni pozivi

Ona kaže da su ljekari davali jedan posto šanse da Muamer ostane živ.

– Za to vrijeme Batko se brinuo o mojoj porodici i niko nam nije novac tražio. „Otvorena mreža“ nam je izašla u susret. Dvije godine je trajala borba za život mog supruga. Dobili smo nešto novca i od fonda solidarnosti, ali to nije bilo ni blizu dovoljno. Skupljali smo novac preko humanitarnih poziva, skupljao je i Batko, pravili smo koncerte… Nikada nismo imali problema niti nam je neko novac tražio – pojašnjava Semić.

Šalju krv preko DHL

Muamerova transplantacija je uspjela i on se sada nakon šest godina dobro osjeća.

– Sve operacije koje je imao Muamer su dobro prošle. Jako nam je žao zbog svega što se Batku desilo. Naravno, sve treba istražiti, ali suprug i ja želimo da kažemo svoje iskustvo s „Otvorenom mrežom“. Jako smo zahvalni Batku, koji nam je pomogao da moj suprug preživi. Mislim da on jako teško podnosi sve ovo što mu se dešava. I on je bolestan ima šećer i nadam se da će što prije dokazati svoju nevinost. Evo i sada nakon šest godine od transplantacije mi kontroliramo i šaljemo krv preko DHL u Francusku i niko nam ništa ne naplaćuje – kazala je na kraju razgovora Semić.