LIJEPA PRIČA IZ ZENICE: KAKO SU IZGRADNJOM NOVOG PUTA SPOJENA DVA KRAJA I POVEZANE PORODICE

Na simboličan način, podsjećajući da sve izgrađeno ostaje djeci mještani Stranjana i Gradišća, pokazali su danas od kolike im je koristi novoizgrađeni put koji spaja ova sela.

Izletom na Smetove i vožnjom od Pojska do popularnog izletišta više od pedesetero djece se upoznalo i družilo, a sve to zahvaljujući aktivistima prije svega MZ Stranjani. Put u dužini od 3 kilometra je prohodan i bezbjedan, još samo da nadležni obezbijede redovnu autobusnu liniju Pojske – Stranjani – Gradišće – Tetovo.

Povezanost Tetova i Gradišća s Pojskama i Stranjanim traje od kad je i samih sela, ali su posjete komšija i rodbine, te odlasci na njive bili osujećeni lošom putnom komunikacijom. Oko tri kilometra makadamskog puta koje decenijama koriste mještni ovih sela odnedavno je uslovna saobraćajnica, čijim dijelom je jutros po prvi put prošao jedan veliki autobus pun djece. Vozač kaže da je dan prije ipak provjerio da li će cijelom dionicom biti bezbjedno voziti autobus.

„Ovo je poptuno bezbjedan i dobar put. Radim u putničkoj agenciji već 15 godina, ali do sada nisam imao priliku voziti autobus u ovom dijelu Zenice. Lijepo bi i korisno bilo kada bi i druga mjesta diljem Bosne i Hercegovine radila intenzivnije na modernizaciji putne komunikacije“, kazao nam je vozač Zaim Džananović, iz zeničke agencije Zeni-tours, kojem su u Gradišću predstavnici ovih mjesnih zajednica u znak pažnje uručili prigodan poklon, da se sjeća prve vožnje od zaseoka Dolac u Stranjanima do Gradišća i Tetova.

U MZ Stranjani kažu da su pokazali da se realizirati mogu i skoro nemogući projekti sad je do nadležnih da omoguće redovnu prijevozničku liniju od Pojska do Tetova, zašto ne i do Smetova.

„Sve ovo upravo i radimo zbog njih, naše djece kako bi imali bolje uslove za život u svojim mjesnim zajednicama. Tačno u 9:00h krenuli smo sa stanice „Han“ u Pojskama, preko Doca, pa novim putem evo do Gradišća. Ovdje, kao i u Tetovu pridružiće nam se još djece koju vodimo na izlet da lijepo iskoriste i da se sjećaju ovog dana“, istakao je jedan od organizatora vožnje i izleta, aktivista MZ Stranjani Smajo Doglod. Dječak Ajnur Doglod nam je rekao da se raduje izletu na Smetovima, i nije prvi put da se vozi ovim putem.

Ne nije Ajnuru prvi put da prečicom ide iz Stranjana u Gradišće, ali autobusom jeste. Na radost njegovu, njegovih vršnjaka, ali i posebno, čini se, starijih mještana.

Mirsada Doglod živi, kaže, u Gradišću već 40 godina. „Nek smo i mi dočekali da umjesto makdama imamo novi put prema Pojskama i Stranjanima“!

Prvi dio puta izgrađen je 2020. godine, dok je ostatak završen prošle godine. Manje od 10 minuta je sada dovoljno da se iz Pojska stigne u Gradišće, odnosno Tetovo. (A. H.)