Loše vijesti za penzionere u Federaciji: Budžet FBiH za 2024. godinu još nije usvojen, a to znači…

Mirovine za siječanj, prema trenutnom stanju, ostat će na istoj razini kao mirovine za prosinac, jer još nije usvojen proračun Federacije BiH, a što je preduvjet potencijalnom donošenju odluke o akontacijskom načinu usklađivanja, kazao je za Fenu Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

– Bez usvojenog proračuna Federacije za 2024. nije moguće povećati mirovine. Ako bi proračun (ne odluka o privremenom financiranju) bio uskoro usvojen, Vlada bi imala mogućnost donijeti odluku o akontacijskom usklađivanju – kazao je Kvesić.

Akontacijsko usklađivanje, pojednostavljeno rečeno, je isplata dijela redovitog usklađivanja unaprijed. Redovito usklađivanje je zakonska obveza iz Zakona o MIO, prema kojoj se mirovine redovito usklađuju svake godine 15. travnja, a na temelju parametara rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Te podatke objavljuje Federalni zavod za statistiku.

– Ono što je izvjesno očekivati je da se donese odluka o redovitom usklađivanju, 15. travnja, u postotku koji će biti rezultat rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Koliko će iznositi taj postotak znat ćemo kad budu službeno objavljeni navedeni podaci. Hoće li se primijeniti akontacijski model, ostaje vidjeti. Za sada nije izvjestan – kazao je Kvesić.

Što se tiče prijevremene starosne mirovine, uvjeti svake godine bivaju stroži na način da se pomjera za pola godine starosna granica kao i neophodni staž osiguranja.

– U 2024. muškarci tako mogu u izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu ako imaju minimalno 63 godine i šest mjeseci života, te najmanje 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja. Uvjet za žene u 2024. je 58 godina i šest mjeseci života, te 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Dogodine će uvjeti biti muškarci 64/39, žene 59/34. Takvim principom će 2027. muškarcima prestati mogućnost odlaska u izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu. Žene će tu mogućnost, naravno pod uvjetom da se Zakon ne bude mijenjao, imati do 2037. godine – istaknuo je Kvesić.

– Hoće li, pored redovitog usklađivanja mirovina koje je zakonska obveza, u 2024. godini biti i izvanrednog usklađivanja, za sada ne možemo govoriti, a odluku o tome donosi Vlada FBiH – kazao je Kvesić za Fenu.