Macron: Evropa ne smije slijediti SAD i Kinu u vezi s Tajvanom

Evropa mora više finansirati svoju odbrambenu industriju, razvijati nuklearnu i obnovljivu energiju i smanjiti ovisnost o američkom dolaru kako bi ograničila oslanjanje na SAD, kaže francuski predsjednik.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio kako Evropi nije u interesu jačanje krize u vezi Tajvana i da bi trebala slijediti strategiju neovisnu i od Washingtona i od Pekinga.

Macron je to kazao tokom povratka iz trodnevne državne posjete Kini, gdje ga je dočekao kineski predsjednik Xi Jinping, prenosi Hina.

Kina je u subotu počela vojne vježbe kod Tajvana, ljuta zbog sastanka tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem u srijedu.

Izgraditi vlastitu poziciju
Macron je rekao da Evropa ne bi smjela zaoštravati sukob u vezi Tajvana, nego pokušati izgraditi vlastitu poziciju kao treći put između Kine i SAD-a.

“Najgore bi bilo misliti da mi, Evropljani, moramo biti sljedbenici u tom pitanju i prilagoditi se američkom ritmu ili kineskom pretjerivanju”, kazao je francuski predsjednik.

Evropa mora više finansirati svoju odbrambenu industriju, razvijati nuklearnu i obnovljivu energiju i smanjiti ovisnost o američkom dolaru kako bi ograničila oslanjanje na SAD, rekao je on.

IZVOR: AL JAZEERA