MAGODA: MINISTARSTVO DODJELJIVALO NOVAC POJEDINIM REŽISERIMA KOJI NIKADA NISU SNIMILI FILMOVE

U intervjuu za Klix.ba, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, razgovarao je o aktualnim izazovima i planovima za sektor kulture i sporta u 2024. godini. Ključne teme u razgovoru obuhvatile su kinematografiju, rad javnih ustanova kulture, podršku sportskim klubovima, te transparentnost u raspodjeli sredstava.

Ministar Magoda priznao je izazove u bosanskohercegovačkoj kinematografiji, ističući da se suočavaju s nedostatkom transparentnosti u dodjeli sredstava. Posebno je naglasio provođenje revizije filmova koje je ministarstvo sufinanciralo te izrazio nadu da će se problemi riješiti u budućnosti. Ministar je najavio izmjene pravilnika o sufinanciranju kako bi se poboljšali kriteriji odabira filmova, dodajući da će komisija koja ocjenjuje projekte imati odgovorniji i transparentniji pristup bodovanju.

Ministar Magoda pohvalio je napore u unapređenju rada javnih ustanova kulture u Kantonu Sarajevo. Istaknuo je da su usklađeni pravilnici o radu, planovi integriteta te moralna obaveza raditi u javnom interesu ključni za postizanje pozitivnih promjena. Ministar je također istaknuo donošenje posebnog pravilnika o vrstama i korištenju javnih prihoda za ustanove kulture, što će pridonijeti razvoju infrastrukture i omogućiti bolji kvalitet sadržaja.

Ministar je priznao nezadovoljstvo postignutim rezultatima sarajevskih sportskih klubova u 2023. godini, ali je istaknuo važnost transparentnosti, odgovornosti i jasnih kriterija u financiranju. Najavio je promjene u javnom pozivu za financiranje sporta, razdvajajući ga na poziv za sportske priredbe, vrhunski sport, nacionalni sport i sport za sve. Cilj je osigurati bolje iskorištavanje sredstava i poticati postizanje vidljivih rezultata.

Ministar Magoda najavio je značajna ulaganja u infrastrukturu, posebno u izgradnju južne tribine stadiona Grbavica. Osvrnuo se na projekte rekonstrukcije Narodnog pozorišta i podržao izgradnju Muzeja Mersada Berbera, naglašavajući važnost infrastrukturnih investicija za razvoj kulture i sporta.

Ministar je kritizirao nedostatak transparentnosti u Vijeću ministara BiH, posebno u vezi s dodjelom sredstava neprofitnim organizacijama. Naglasio je potrebu za jasno propisanim kriterijima i transparentnošću u raspodjeli sredstava, ističući primjer Ministarstva Kulture i Sporta Kantona Sarajevo koje je izdvojilo značajna sredstva za institucije kulture unutar svog kantona.