MALO JE, MALO DANA / Filmski vremeplov: “Kod amidže Idriza”

“Kod amidže Idriza” je bosanskohercegovačka drama snimljena 2004. u režiji Pjera Žalice. Film je bio nominiran 2004. godine za 77. dodjelu Oskara kao bosanskohercegovački kandidat u kategoriji za najbolji strani film, ali nije ušao u užu konkurenciju.

Rat i patnja
“Kod amidže Idriza” je film koji progovara o ratu i patnji, samoći i izgubljenosti dvoje staraca kojima je rat odnio jedinog sina.

Glavne uloge tumače Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Semka Sokolović-Bertok.

Uloga Sabire jedna je od posljednjih uloga Semke Sokolović-Bertok. Fuad Memić Fuke poslije više godina dolazi u kratku posjetu svom amidži Idrizu i amidžinici Sabiri da im popravi bojler. Ispijajući s njima tradicionalnu kahvu.

Fuke se suočava s gluhom samoćom i nezaliječenom boli dvoje starih ljudi koji su izgubili sina u ratu. Za popravku starog i potpuno dotrajalog bojlera potrebno je donijeti dijelove. Obećavajući da će se ubrzo vratiti da dovrši posao, Fuke se sprema za odlazak. No, posjeta se nenadano produžava kada se ispostavi da je akumulator njegovog razvaljenog golfa potpuno prazan i neće da upali. Fuke je prisiljen da provede noć u kući svog amidže.

Duga noć
U dugoj neprijatnoj noći, Fuke otkriva težak porodični konflikt koji njegove, ionako nesretne i usamljene rođake čini još nesretnijim i usamljenijim, a njihov život lišenim bilo kakvog smisla i potreba. Fuke shvata da se nešto mora učiniti…

Film se pamti i po pjesmi Saše Lošića “Malo je, malo dana” koju je izveo Halid Bešlić.