MALO LIJEPIH VIJESTI Drastično smanjena cijena taksi za provođenje radnji u postupku homologacije, jedna potvrda se čak potpuno ukida

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 5. aprila donesena je Odluka o dopuni tarife administrativnih taksi kojom se smanjuje cijena taksi za provođenje radnji u postupku homologacije.

 

Tom odlukom, donesenom na zahtjev Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, naknada za potvrde usklađenosti za pojedinačno vozilo smanjena je za 50 posto, dok se potvrda o usklađenosti kod homologacije tipa, dijelova i opreme vozila u potpunosti ukida.

Kako je istakao resorni ministar Edin Forto, nepoznat je broj, a nerijetko i smisao, tzv. parafiskalnih nameta, a zapravo različitih taksi i naknada koje opterećuju građane i privredne subjekte, dodatno poskupljujući život i poslovanje.

– Opredjeljenje Vijeća ministara BiH za redukciju i ukidanje pojedinih nameta dugo je bilo samo slovo na papiru. Ovim ukidanjem će građani zaista osjetiti uštede koje su u konačnici manje za 627.000 KM – naglasio je Forto, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.