MAŠIĆ NAJAVIO PRIJEDLOGE IZMJENA KRIVIČNOG ZAKONA FBIH NAKON LIKVIDACIJE 19-GODIŠNJEG FARISA PENDEKA

Svima nam je preko glave naslova da je neko “više puta uhvaćen u nelegalnom posjedu oružja”, a te iste osobe i dalje na slobodi vrše ista krivična djela, napisao je zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić i najavio prijedloge izmjena Krivičnog zakona FBiH nakon stravičnog ubistva 19-godišnjeg Farisa Pendeka.

“U Krivičnom zakonu FBiH postoji sasvim dovoljno mogućnosti za osudu kaznom dugotrajnog zatvora (od 21-45 god) za ubistvo bezobzirnim nasilničkim ponašanjem, što se desilo u slučaju ubistva dječaka Farisa Pendeka. Bez obzira na to spremam amandmane za drastično pooštrenje kazni”, naveo je Mašić na Facebooku uz priloženu fotografiju člana 166 Krivičnog zakona FBiH u kojem se navodi da će se kaznom zatvora od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zakona kazniti onaj ko drugog usmrti pri bezobzirom nasilničkom ponašanju.

Pored pooštravanja kazni za krivično djelo ubistva, najavio je da će predložiti i obaveznu zatvorsku kaznu za nelegalni posjed vatrenog oružja.

“Svima nam je preko glave naslova da je neko ‘više puta uhvaćen u nelegalnom posjedu oružja’, a te iste osobe i dalje na slobodi vrše ista krivična djela. Bit će tu i drugih prijedloga izmjena Krivičnog zakona FBiH, a svi vi ukoliko imate bilo koju sugestiju i prijedloga šaljite”, napisao je Mašić.

Podsjetimo, Faris Pendek je ubijen u noći 28. januara u sarajevskom naselju Otoka. Adem Šuman je osumnjičen da je ubio Farisa.

Adem Šuman tereti se da je “iz čista mira”, odnosno, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, u nedjelju navečer iz pištolja usmrtio 19-godišnjeg Farisa Pendeka, koji je tu noć izašao s prijateljima da se provozaju i nešto pojedu.

Kako je danas na ročištu kazala tužiteljica Iva Kirilić, mladići ničim nisu dali povoda za ovaj napad, Šumana nisu poznavali, i nisu “nikako bili s iste planete” kao on i njegovi pomagači, za koje je navela da su sva trojica dolazili u sukob sa zakonom i bili konzumenti narkotika.

– Šuman je bez ikakvog razloga svojim vozilom prišao s leđa njihovom vozilu, stao paralelno s njima i mahao rukama. Oni su otvorili prozor i pitali šta je problem? On je tada s mjesta vozača preskočio na mjesto suvozača, kroz prozor svog auta udario Emana pesnicom, a potom iz kasete izvadio crni pištolj i udario vozača kundakom, zatim je uperio pištolj u Emana, koji se sageo, ispalio je metak koji je pogodio Farisa, koji je sjedio iza njega, a koji je usljed toga vrlo brzo preminuo.

Onda je zvao Elmedina Gradišića, koji je sakrio vozilo, a potom Saljevića koji ga je odvezao u Zenicu. Šuman se predao samo zato što je već bio otkriven, jer ga je Gradišić zvao i rekao da mu policija pretresa kuću – pojašnjavala je tužiteljica.