Među nezaposlenima najviše visokokvalificiranih i kvalificiranih radnika: U BiH 356.072 osobe traže posao

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj nezaposlenih osoba na evidencijama službi za zapošljavanje u januaru ove godine iznosio je 356.072, a od ukupnog broja 206.784 su žene.

U odnosu na decembar prošle godine, broj nezaposlenih veći je za 0,5 posto, ali se ukupan broj osoba koje traže posao smanjio za 5,6 posto u odnosu na januar 2022.

Prema riječima ekonomskog analitičara Igora Gavrana, komentar podataka iz posljednjeg izvještaja Agencije za statistiku nezahvalno je davati, jer BiH još od 2013. godine nije izvršila popis stanovništva.

– Da imamo ozbiljne i pouzdane podatke sa svježeg popisa, bilo bi korisno spomenuti udio žena u radno sposobnom stanovništvu i u svim obrazovnim kategorijama, pa tako utvrditi koliko ih je relativno više ili manje među nezaposlenima. Međutim, nemamo – kaže Gavran.

Ipak, pažnju privlači podatak da je, po kvalifikacionoj strukturi, među nezaposlenima najviše visokokvalificiranih i kvalificiranih radnika – 113.460. Sa srednjom stručnom spremom nezaposlene su 101.472 osobe, a nekvalificiranih je 99.662. Na evidenciji nezaposlenih najmanje je polukvalificiranih (5.504) i osoba s višom školskom spremom.

– Nažalost, živimo u vremenu kada je diplomu moguće kupiti, čini mi se, i na benzinskoj pumpi, pa je i ta statistika nakaradna. Ipak, bojim se da je mnogo manje nezaposlenih s kupljenim nego s pravim diplomama, jer je ovima prvima neko već obećao posao, pa je to samo trebalo formalno „pokriti“ papirom – ističe Gavran.