Međunarodna likovna kolonija Breške u Tuzli okupila 11 umjetnika iz BiH i regiona

Međunarodna likovna kolonija Breške već 23. godinu zaredom okuplja umjetnike iz Bosne i Hercegovine i regiona. Jedanaest umjetnika će se ovoga puta posvetiti kreiranju novih umjetničkih djela, a u predivnom prirodnom ambijentu u mjestu Breške kod Tuzle, koje je, kako kažu, poligon za buđenje inspiracije. Danas su napravljeni prvi koraci pri nastanku likovnih i kiparskih radova.

Za umjetnika Alena Džindu iz Visokog ovo je prvo učešće na likovnoj koloniji Breške. Oduševljen je, priča nam, ambijentom u kojem će umjetnici stvarati, ali i gostoprimstvom domaćina koji se trude da ovakvi događaji, koji imaju nemjerljiv značaj za umjetnost, budu tradicija: „Kolonije su nama jedna vrsta stručnog usavršavanja, jedna vrsta simpozijuma. Tu se međusobno upoznajemo, povezujemo, čak nekad organizujemo i neke zajedničke projekte jer su većinom kolonije internacionalnog karaktera i to je dobro zbog kasnije saradnje i veza koje ostaju među nama“.

S obzirom na to da umjetnost na ovim prostorima nije cijenjena kako bi trebala biti, učesnicima su ovakve kolonije značajne za promociju njihovog rada, ali i razmjenu iskustava na međunarodnom nivou. Na takav način se, objašnjavaju, budi inspiracija i šire vidici umjetničkog djelovanja.

„Ako hoćete da vidite gdje ste, morate otići negdje na drugo mjesto“, kaže visočki umjetnik Džemail Silajdžić.

Travnički umjetnik Dejan Franković ističe druženje sa kolegama, razmjenu iskustava, nove prilike za moguća izlaganja.

Za umjetnike je vrlo važan i ambijent u kojem rade. Ovoga puta je to priroda u svom najljepšem obliku, daleko od gradske gužve i saobraćaja. Tema za nastanak radova je slobodna, a inspiraciju, u ovakvom okruženju, neće biti teško pronaći.

„Super mi je zato što je skroz tiho, izolirano, inspirirajuće, iako ću raditi nešto skroz drugo, ali mislim da ću napraviti neke radove inspirirane ovim“, objašnjava zadarska umjetnica Alba Miočev.

Koloniju čuvaju i njeguju članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Cilj im je da Tuzla bude prepoznata u regionu upravo po ovoj koloniji te da iz godine u godinu okuplja sve veći broj umjetnika sa različitim pravcima djelovanja.

„Jako smo ponosni. Ponosni smo na onaj fundus umjetničkih djela koja Napredak iz Tuzle je iznjedrio kroz ovu koloniju, a to je 700 umjetničkih djela“, navodi Maja Nikolić, dopredsjednica HKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla.

Djela koja su nastala krase brojne crkve, javne institucije, škole, muzeje i porodične domove, a veliki broj njih odlazi i u Napretkovu zakladu za stipendiranje nadarenih učenika i đaka. Potvrda je to da ova kolonija ima višestruku vrijednost zbog čega i opstaje više od dvije decenije.