Meteorolozi najavljuju ‘sudar’ iznad BiH, dolazi ‘nepozvan gost’

Na Facebook stranici BH Meteo objavljena je vremenska prognoza za narednu sedmicu, a ljudi koji vode ovu stranicu dali su prognozu i o tome šta možemo očekivati do kraja februara.

Prema modelima, sljedeće sedmice u našoj zemlji očekuje se dosta kiša, ali i južnog vjetra, pa se na osnovu toga može zaključiti da nas očekuje jedna veoma nestabilna sedmica kada govorimo o vremenskim prilika.

Zanimljivo je da su iz BH Meteo najavili kako će se krajem februara naša zemlja naći na “sudaru” tople vazdušne mase i hladnijeg vazduha.

– U nastavku februara očekuju nas izrazito nestabilne vremenske prilike. Krajem mjeseca naši krajevi naće se na “sudaru” tople vazdušne mase koja bi nadirala sa Sredozemlja i hladnijeg vazduha sa sjeverozapada kontinenta.

Pod takvim okolnostima prema kraju mjeseca treba očekivati česte padavine ali i ponovo jak do na udare olujan vjetar širom naše zemlje. Dominantno bi to bila južina uz kišu, koja bi u Hercegovini i zapadu Bosne bila obilna.

Na vrhovima najviših planina povremeno obilan snijeg, dok se u nizinama njegova pojava idalje ne očekuje, barem do pred sami kraj mjeseca.

PONEDELJAK(19.02.) – dan započinjemo uz pretežno sunčano vrijeme, ali će se tokom dana postepeno naoblačiti, najprije u Krajini a do kraja dana i u ostalim područjima. Lokalno će pasti i malo kiše, ponajprije u Bosni, rijeđe u Hercegovini. Ujutru prohladno uz lokalno slab mraz, a danju ugodnije temperature nalik današnjim.

U utorak i srijedu (20.-21.02.) nakratko malo svježije vrijeme uz sjeverac i buru. Većinom oblačno, a bilo bi i lokalnih pljuskovitih padavina nalik babljim hukama. U nizinama kiša, a u višim područjima malo snijega. Padavine većinom u Bosni, dok bi se u većem dijelu Hercegovine zadržalo suho vrijeme.

Od četvrtka (22.02.) započinjemo uticaj južine uz jačanje južnog vjetra koji bi prema kraju sedmice ponovo bio jak, lokalno i olujan. Hercegovina i zapadni dijelovi Bosne idu pod povremeno obilnu kišu. Na vrhovima najviših planina povremeno jači snijeg ali zasada bez njegove pojave u nizinama, navode na Facebook stranici BH Meteo.