Meteorolozi upozoravaju na kišu, grmljavinu i poplave, posebno su izdvojili jedan dan

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) ovu radnu sedmicu u našoj zemlji obilježit će nestabilno vrijeme uz čestu pojavu pljuskova.

Detaljniju prognozu za naredne dane objavili su na Facebook stranici BH Meteo, te su javnost upozorili na mogućnost pojave vremenskih nepogoda, tačnije rečeno poplava.

Iz BH Meteo kažu da su, po tom pitanju, u najvećoj opasnosti pojedini brdsko-planinski krajevi Bosne i Hercegovine.

– Narednih dana povratak poprilično nestabilnog vremena iznad većeg dijela zemlje uz lokalno pljuskove sa grmljavinom i vremenske nepogode.

Sutra (07.05.) nakon stabilnog prijepodnevna, u poslijepodnevnim satima dnevnim razvojem naoblake lokalno kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Nestabilnosti se očekuju uglavnom duž sjevernog pojasa zemlje, odnosno u dijelovima sjeverozapadne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne. U srijedu(08.05.) nestabilnosti se šire na veći dio zemlje.

Srijeda potencijalno “opasan” dan za pojedine brdsko-planinske krajeve zemlje. Uz dosta vlage u atmosferi i slaba visinska strujanja, dolazilo bi do pojave lokalnih ali stacioniranih pljuskova nad istim područjem.

Oni bi donosili veću količinu padavina u relativno kratko vrijeme uz mogućnost bujičnih poplava.

Ipak, zbog same prirode pljuskova i njihove lokalnosti za očekivati je velike razlike u količinama padavina na malom području. Tako recimo jedan dio sela moze proći uz sasvim mizerne količine kiše, a drugi dio uz bujičnu poplavu.

Nestabilno vrijeme uz promjenjivu oblačnost i lokalno pljuskove zadržalo bi se do kraja sedmice. Do srijede relativno toplo, od četvrtka nešto osjetniji pad temperatura uz buru i sjeverac, navode iz BH Meteo.