Milanović najavio “zaustavljanje hrvatske tragedije” i poručio: Nisam medvjed

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović jučer je najavio borbu za premijersku funkciju ispred SDP-a i time šokirao kompletnu javnost u Hrvatskoj i regionu. Nakon današnje sjednice Glavnog odbora SDP-a medijima su se obratili predsjednik SDP-a Peđa Grbić i Zoran Milanović.

Oni su dočekani ogromnim pljeskom i ovacijama.

-33 dana do izbora. Čeka nas težak posao. Ovo su izbori za demokratiju. Oni koji su mrcvarili institucije, Ustav, zakone, poslovnike, nisu ponudili ništa. Nijedan problem oni nisu uspjeli riješiti. Da, svaki euro je dobrodošao, ali daj problem riješi trajno, a to HDZ nije u stanju. Oni su navikli da žive u korupciji i da nas sve mogu potkupiti. Mi im poručujemo, ne možete – rekao je Grbin.

Sloboda i demokratija
Kazao je da njihovu ljudi znaju šta je za nekoliko sedmica te da su u pitanju sloboda i demokratija.

-Odluka da Milanović bude kandidat nije se rodila preko noći, ona je promišljena. Onima koji su jučer bili na apaurinima želim reći da je SDP uvijek bio stranka Ustava i zakona. Pozivam Ustavni sud da što prije donese odluku je li ono što niti jednim stavom Ustava i zakona nije zabranjeno, je li to dopušteno. Da ne bi odugovlačili, obratit ćemo im se i pravnički. Neka odluče, i to čim prije. Mi ćemo odluku poštovati, kakva god bila – rekao je Grbin.

Nakon toga se obratio i Zoran Milanović, koji je kazao da se na prvim izborima nakon stupanja na funkciju predsjednika držao neutralno.

-Nisam tada nikome dao glas. To sam učinio i godinu dana kasnije. Ali okolnosti su se promijenile. Prije dva mjeseca to nije bilo moguće. Slučaj instaliranja probisvijeta koji se naziva glavnim državnim tužiocem u meni je probudio bijes. Ne ulazim u svaki sukob bez razmišljanja i znam da nisam medvjed i sada mogu biti povrijeđen. Ali nije bilo izbora. Peđa kaže da ne mogu više raditi ono što su radili. Mogu. Na vama je da kažete nećete više. Gotovo je – poručio je Milanović.

Volja ljudi
Dodao je da su ustav i zakoni nešto što su uvijek poštivali.

-Uzdam se u vašu podršku od svih vas koji će mi biti partneri. Vodili smo Hrvatsku dva puta i otišli s vlasti dostojanstveno i nikad pokvareno, i nikad devastirano i uvijek svjesni da se izbori mogu izgubiti, ali obraz ne, kako je govorio Račan. Stanoviti AP, čovjek koji se lažno predstavlja skoro 10 godina, je kada sam pozivao da se držimo Ustava, da sazivamo sastanke vrhovnih tijela nacionalne sigurnosti, znate koji sam odgovor dobio? Citiram: Ustav nas obavezuje u normalnim vremenima s normalnim ljudima. Naravno, tu su arbitri on i njegova partijska klika. Nas Ustav obavezuje uvijek, ali obavezuje nas i volja ljudi. Ovo što se dogodilo od Nove godine na ovamo nije mrcvarenje, to je nešto drugo. To je duboko cinično, bezobrazno i drsko pravljenje budale od nacije. Nijedan dobronamjerni signal ili upozorenje nije upalio, Hrvatska je otplovila kao neka skela.

Dodao je da se mora voditi briga o narodu, biti s njima i slušati, ali ne bespogovorno.

-Ovo je 7.5 godina katastrofalne vlasti koja poprima elemente grčke tragedije. Slijedi katarza. Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju. Koja razlika u jednom danu – what a difference a day makes, 24 little hours – zaključio je Milanović.