Miletić: Ukoliko isti ostanu na vlasti imat ćemo još goru situaciju u BiH

U pozadini visoke politike dešava se stvarni život. Nakon kratkog pada cijene goriva po litru na oko 3 marke, cijene naftnih derivata ponovo rastu. Mjesecima je bh. javnost očekivala najjaču mjeru borbe protiv inflacije – pojeftinjenje goriva koje bi dovelo do rasterećenja privrede i pada i drugih cijena. Nažalost, i dalje ništa od toga, jer su u Parlamentu usvojena različita rješenja. Jesu li građani u predizbornim igrama ponovo ostali kratkih rukava, a političari se okitili dodatnim poenima pred izbore? O današnjoj sjednici Doma naroda, ali i drugim temama u Dnevniku 3 smo razgovarali sa Zlatkom Miletićem, delegatom u Domu naroda Parlamenta BiH.

Na početku kaže da se ništa posebno neće desiti u narednih mjesec dana.

“Pretpostavljam da ćemo kraj mandata dočekati ovako neefikasno kako su ga vladajuće strukture i počele. 2.10. građani ako ne iskoriste priliku, ukoliko budu ovi nastavili da vladaju, imat ćemo još goru situaciju u BiH. U to sam sasvim siguran.”

Navodi da nije mogao da vjeruje da će se Dušanka Majkić odlučiti na ovakav potez.

“Gospođa je uložila amandman, na šta ima demokratsko pravo, međutim građani treba da znaju da su oni pet mjeseci potrošili našeg vremena i svu tu proceduru su mogli davno prije završiti. Smiješno samo po sebi zvuči da je gospođa dala prijedlog da on traje 30 dana. Očigledno još jednom i baš na direktan način vrijeđaju inteligenciju i nas koji sjedimo tamo, ali i građana BiH. I dalje pokazuju da nemaju bilo kakvu empatiju prema bilo kome i nastavljaju se ponašati u tom pravcu. Oni vrše obesmišljavanje bilo kog poteza državnih institucija, jednostavno da dođe do odumiranja institucija u BiH. I to vrlo uspješno čine evo već četiri godine.”

Miletić ističe da je Zakon o javnim nabavkama usvojen igrom slučaja.

“Evropskoj komisiji smo ostali dužni još dva zakona – zakon o sprječavanju sukoba interesa i zakon o VSTV-u.”

Naglašava da smo jedina država u Evropi i na Zapadnom Balkanu koja pored inflacije od 16% na državnom nivou nije donijela bilo kakvu mjeru za ublažavanje tog stanja.

“To znači da vladajuća struktura ne zna da upravlja ovom kriznom situacijom, ne vidi načina kako da pomogne narodima i građanima u BiH. Mislim da i ne znaju i ne žele.”

Pojašnjava da iamo pouzdane pokazatelje da preko milijardu KM viška se slilo u državne institucije.

“Taj novac je u velikoj mjeri podijeljen entitetima i nažalost taj novac entiteti dijele kako kome stignu, uglavnom neselektivno, što nije ispravno i nije dobro. Mogli su ići na povećanje minimalne plaće, na povećanje dječijih doplataka, mirovina u čitavoj BiH. Međutim, oni taj novac očigledno koriste u predizborne svrhe. Ne mislim da će do kraja ovog mandata uraditi išta po tom pitanju.”

Miletić naglašava da ćemo biti u jako teškoj krizi, pogotovo po pitanju energenata.

“Imat ćemo veliki problem sa hranom, s obzirom na sušu u Evropi, pa i u BiH. Ne očekujem bilo kakvu mjeru u narednom periodu jer oni nemaju empatije prema bilo kome.”

Kaže da mu se ne sviđa ono što rade vlade entiteta.

“Mislim da je bilo mnogo boljih načina da se taj novac podijeli građanima. Radi se neselektivnim pristupom.”

Naglašava da građani 2.10. moraju razmisliti o ljudima koji će donijeti neku novu vrijednost i koji će pokušati da nas uvedu u EU.

O posljednjim potezima Christiana Schmidta kaže da građani i narodi u BiH nisu njegovi neprijatelji.

“Njemačka je jedna od država u svijetu koja je možda i najviše pomogla građanima BiH. Međutim, on mora zaista da vodi računa o nekoliko stvari. Nije ovdje samo problem da on izađe u susret hrvatskom narodu, da zaštiti hrvatski narod. On mora da zaštiti i sve ostale i mora da zaštiti i građane i Ostale, nacionalne manjine u BiH. On mora u rješenjima da ima u vidu donesene presude Suda u Strazburu. Naravno, ne treba dozvoliti da Hrvati postanu nacionalna manjina i treba ih zaštititi, ali ne na način da štitimo interese HDZ-a.”

Smatra da će na izborima u oktobru biti izabrana neka nova lica.

O inicijativi za smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković Miletić kaže da je prvo bio suzdržan.

“Onda kad sam čuo razloge koje su naveli predstavnici SNSD-a i HDZ-a, onda sam bio protiv. Prije otprilie godinu i po ja sam tražio da smijenimo čitavo Vijeće ministara zbog nesposobnosti i danas se dokazuje da sam bio 100% u pravu. Ništa nisu uradili, ovo je najgori saziv Vijeća ministara od njegovog konstituiranja. Mislim da u smiješni razlozi koje navode za njenu smjenu.”

federalna.ba