Mirsad Hadžikadić: Zašto migranti i vakcine nisu konstitutivne?

Dejton je uveo princip konstitutivnosti kao princip zaštite manjina u Bosni i Hercegovini. To su tri većinska naroda shvatila kao pravo na raspodjelu političke moći i javnih prihoda (para) – poručio je Mirsad Hadžikadić, lider Platforme za progres.

“Međutim možda je vrijeme da taj koncept primijenimo i šire. Recimo, zašto svaki narod ne bi imao pravo na svoje migrante? Pa onda bi se migranti raspodijelili u tri kampa, jedan u Zenici, drugi u Bijeljini, a treći u Širokom Brijegu. Za ostatak države ono što ostane, kao što inače dobijaju Bosanci, Jevreji, Romi i ostali. Siguran sam da bi se problem migranata u Bosni i Hercegovini brzo riješio: ili bi svi nekako prošli hrvatsku granicu ili ne bi uspjeli preći bosanskohercegovačku”, navodi.

Tako isto i sa vakcinama – dodao je.

“Kada dođu, ako ikad dođu, moraju se podijeliti po konstitutivnosti, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine svakako. Znam da bi manjine u Zenici, Bijeljini i Širokom Brijegu bile brzo vakconisane dok bi većinski narod čekao, ali šta ćete, to Dejton nalaže. Svima isto, po trećina. Ostalima, šta ostane. Možemo mi ići i dalje sa ovim pravima. Recimo, broj stolova u restoranima, mjesto na plaži u Neumu ili pravo na stolice u sredstvima javnog prevoza, ali mislim da je poruka jasna. I kad smo već pri tome, zašto se taj princip ne primijeni u svim državama potpisnicima Dejtonskog sporazuma? Kad je tako dobar sigurno ga i one žele”, ističe Hadžikadić.

On je kazao da je za to da se ustavno zaštite prava svih građana i naroda.

“Ipak, nikada ništa ne može biti urađeno na uštrb države i njene mogućnosti da uspije, jer bez nje nema ni nas”, zaključio je u dopisu medijima.