Mladić tvrdi da ga je zenička policija pretukla i satima mučila bez razloga, MUP kaže da se opirao privođenju

Podnesene prijave protiv više lica

Na društvenoj mreži Facebook mladić Semir Šabić iz Zenice podijelio je nekoliko fotografija kao dokaz policijske brutalnosti i prekomjerne upotrebe sile kojoj je bio izložen prije nekoliko dana.

On kaže kako se sve desilo po pozivu građanina Benamira Babića koji ga je, kako kaže, „prije par sedmica na smrt pretukao.“

Šabić tvrdi da je policijska patrola došla po pozivu Babića. Problem je, kako kaže, nastao kada mu je policajac tražio ličnu kartu koju u tom trenutku nije imao kod sebe.

„Gdje policajac na motorolu poziva pojačanje i dolaze još dvije patrole, dok ja mirno sjedim, kao da sam višestruki ubica, a ne običan građanin kome se svakome može desiti da zaboravi i nema kod sebe ličnu kartu. Momak, policajac, kojeg nikad neću zaboraviti, izlazi iz presretača marke Škoda, prilazi mi, i pored svih svjedoka mojih prijatelja, udara šakom u predio lijeve strane glave, gdje od udarca padam na tlo i na trenutak se gubim. Potom moji prijatelji počinju da galame i uzvikuju da me nedužnog i bez ikakvog razloga udara“, kaže Šabić.

Dalje navodi da su ga četiri ili pet policajaca udarali i vezali dok je bespomoćno ležao. Policijska brutalnost se, kako tvrdi, nastavila i u pritvorskoj jedinici.

Šabić se s apelom obratio i redakciji portala Buka. Na naš upit MUP-u Zeničko-dobojskog kantona dobijamo i uvid druge strane koja tvrdi da je upotreba sile bila opravdana.

„Dana 02.06.2024. godine oko 15,20 sati u Zenici u ulici Mirka Davidovića, policijski službenici Policijske stanice Centar su od Š.S. zatražili na uvid ličnu kartu radi utvrđivanja identiteta, što je isti odbio dati, te se pokušao udaljiti sa lica mjesta. U toj namjeri isti je spriječen od strane policijskih službenika, te je prilikom lišenja slobode Š.S. pružio aktivan otpor, zbog čega su policijski službenici upotrijebili fizičku silu i sproveli ga u prostorije za zadržavanje Policijske uprave I. Prilikom lišenja slobode Š.S. je pokušavajući se otrgnuti od policijskih službenika nogama oštetio službeno policijsko vozilo“, rekao je za Buku Samir Valentić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK. Šabić, s druge strane, kako otpor nije pružao.

„U službenoj zabilješci slagali da sam htio pobjeći, ma da je pola sela vidjelo i svjedočilo da sam mirno sjedio na stolici i normalno razgovarao do trenutka udarca. 18 sati sam sa kateterom za urin proveo u pritvorskoj jedinici bez kapi vode i hrane. Promukao sam od dozivanja, nepoznati policajac je često dolazio do vrata moje ćelije i slao mi poljupce kao još jedan vid psihičkog maltretiranja. Horor se završava tek nakon 20 sati provedenih iscrpljen i kao invalid sa katetetom u sebi koji mi nisu ni dali da ispraznim jer je bio pun. Oko 11 sati je napokon došao jedan policajac koji sam čuo da se zove Amel koji mi je dao hljeb i narezak i vodu da konzumiram nakon 20 sati psihičke torture“, navodi Šabić.

Dodaje kako ima svjedoke policijske brutalnosti i prekomjerne upotrebe sile, te da je uz prateću medicinsku dokumentaciju i angažman advokata podnio prijave protiv nekoliko lica.

Iz Uprave policije kažu kako su službenici Policijske stanice Centar sačinili izvještaj o upotrebi fizičke sile koji je dostavljen Odsjeku za unutrašnju kontrolu na daljnji postupak.

6yka.com