Nabujala rijekaFojnica: Pogledajte kakvo je stanje u Visokom

Obilne padavine u Bosni i Hercegovini uzrokovale su porast vodostaja rijeka, izlijevanje rijeka iz korita i strah od poplava i klizišta.

Svake godine isti scenario, strah i pripravnost zbog mogućih poplava koje će uništiti brojne domove u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Situacija je već ozibljna u Hercegovini, gdje su neke kuće već poplavljene, a dvije porodice evakuisane. Narandžasti meteoalarm upaljen je za regiju Trebinje i Livno dok je žuti na teritoriji ostatka države.

Situacija nije puno bolja ni u dolini rijeke Bosne, gdje je zabilježen porast vodostaja, izlijevanje iz korita i nabujale pritoke.

Vodostaji rijeka koje protiču kroz Visoko u značajnom su porastu. Rijeka Fojnica se u srijedu ujutro izlila na nekoliko mjesta u Visokom, a to je najvidljivije kod Kožarskog mosta, tačnije na dijelu šetnice.

“Iako je očigledno da su postavljeni gabioni napunjeni zemljom za sada pomogli u naselju Prijeko i na regionalnom putu kod Čekrekčija, pitanje je šta će se dešavati ukoliko se padavine nastave, odnosno ukoliko vodostaj rijeka bude i dalje rastao”, naveo Neven Krajišnik u opisu videa.

[youtube]https://youtu.be/zQ9HTdzj_F8?t=105[/youtube]