Nacional: Bogati vlasnici kladionica finansiraju Čovića i HDZ BiH, a oni ih štite od plaćanja poreza

Hrvatski je Nacional istražio pozadinu sprege HDZ-a BiH i vlasnika najvećih kladionica u BiH, među kojima se nalazi i Renato Korać koji je prošle godine Zdravku Mamiću dao 44,5 miliona kuna s kojima je Mamić podmirio dug hrvatskoj državi te je izbjegao ovrhu imovine

HDZ BiH zakonski štiti vrtoglave zarade kladionica i kockarnica koje nude jednu od društveno najpogubnijih profitnih djelatnosti u Federaciji BiH, odbijajući da se na velik njihov dio uvede porez.
Nacional je istražio tu temu koju je u nedavnom intervjuu Nacionalu reaktualizirao predsjednik SDA Bakir Izetbegović te otkrio kako se stotine miliona eura, umjesto u proračun Federacije BiH, slijevaju u džepove vlasnika kladionica u tom BiH entitetu.

Dogodilo se to zato što je HDZ BiH, s još nekim strankama, još 2017. srušio zakon o oporezivanju svih kladioničarskih i kockarskih dobitaka i time podržao neoporezivanje velikog dijela djelatnosti koja, samo u Federaciji BiH, sustavno uništava desetke tisuća obitelji, tjerajući njihove članove u kockarsko-dužničko ropstvo.

Istodobno, izvori koji prate te netransparentne poslove i njihove pogubne socijalne posljedice, izjavili su Nacionalu kako je “javna tajna” da kladionice političkim strankama obilato uzvraćaju za tu zakonsku zaštitu, što se može zaključiti već i po neskrivenoj bliskosti nekih vlasnika kladionica s visokim dužnosnicima HDZ-a BiH i HDZ-a iz Hrvatske.

Povrh toga, kako su pisali mediji, Renato Korać, vlasnik Premier World Sporta, jedne od najvećih kladioničarskih tvrtki u BiH, dao je prošle godine Zdravku Mamiću ogroman iznos od 44,5 miliona kuna (više od 11 miliona maraka op. “SB”) kako bi taj bjegunac od hrvatskog pravosuđa podmirio dug i tako izbjegao ovrhu imovine u Hrvatskoj.