Nadal: Odluka Wimbledona nije fer prema ruskim teniserima

Rafael Nadal se nakon skoro mjesec i po dana pauze zbog povrede vraća na tour. Vlasnik 21. Grand Slam titule odigrat će turnir u Madridu pošto se oporavio od povrede koju je zaradio na turniru u Indian Wellsu, kada je u finalu poražen od Tylora Fritza.

“Što se tiče povrede sve je u najboljem redu. Kao što znate napuklo mi je rebro i na sreću to je sada prošlost. Potpuno je druga stvar, ako govorimo o formi u kojoj se trenutno nalazim. Nisam mogao gotovo ništa da radim u ovom periodu. Svaki pokret je bio bolan. Samo disanje je bilo teško, tako da nisam mogao da se fokusiram ni na fizičku pripremu. O udarcima da ne govorim. Prvi put sam normalan trening odradio ovdje u Madridu. Trebat će mi mnogo strpljenja da se vratim u formu sa početka godine“, istakao je Nadal.

Španski as je osvojio Australian open, iako se na teren vratio iz skoro petomjesečne pauze. Sada će prvi meč igrati protiv pobjednika meča Kecmanović – Bublik.

“Nije ista situacija. Prije Melbournea sam mogao da treniram. Naravno to što sam pobijedio tamo gledam kao na čudo. Sada nemam nikakva očekivanja. Pokušat ću da napredujem iz dana u dan i ostvarim neki pozitivan rezultat. Najvažnije je da više nema bola“, kaže Nadal.

Osvrnuo se “kralj šljake“ i na suspenziju ruskih tenisera sa Wimbledona.

“Mislim da to nije fer prema mojim kolegama iz Rusije. Nije njihova krivica to što se trenutno dešava u Ukrajini. Također niko organizatore nije obavezao da donesu takvu odluku. Moramo da vidimo kakve će mjere preduzeti ATP, iako nema nikakve veze sa organizacijom Grand Slam turnira. Veoma je teška situacija. Sa druge strane kada pogledate rat i stradanja i koliko ljudi u Ukrajini pati, onda su naši problemi veoma mali i nebitni“, zaključio je Nadal.