Najavljen skok cijena goriva: Građani ogorčeni, strahuju od talasa poskupljenja

Zbog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu građane Bosne i Hercegovine očekuje novo poskupljenje goriva. Distributeri u oba entiteta ističu da je poskupljenje od pet do 10 feninga neminovno i da će korekcija zavisiti od isteka zaliha. Građani su ogorčeni jer očekuju da će poskupljenje goriva uzrokovati talas poskupljenja i dugih roba i usluga.

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nove cijene nafte i nafnih derivata. Prije nekoliko dana gorivo je poskupjelo za 10 feninga. Distributeri iz oba entiteta imaju lošu vijest za vozače. Očekuje ih novi rast cijena od 5 do 10 feninga.

U Udruženju za zaštitu potrošača učestala poskupljenja goriva smatraju neopravdanim. Pitaju šta je sa zalihama kada dižu cijene na pumpama čim skoče na svjetskoj berzi.

„Ovo će biti itekako dobar izgovor mnogim da u narednom periodu podignu cijene i biće mnogo posla za inspekcijske organe. Svjedočimo godinama unazad da je lakše platiti kaznu nego vratiti cijene na prethodne”, kaže za BHRT Murisa Marić, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača „Don“.

U Federalnom udruženju distributera nafte i naftnih derivata ističu da cijene treću nedjelju rastu na svjetskom tržištu i da tek narednih dana planiraju neminovno povećanje na pumpama u Federaciji.

„Postoje pumpe koje troše jednu cisternu mjesecno, a postoje one koje troše dvije sedmično. Onom brzinom kako budu zalihe trošili jer se cijena formira zatečena cijena zaliha plus dozvoljena marža od 25 feninga. Svaka pumpa kako bude trošila zalihe tako će formirati nove cijene”, kaže Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH.

Njegov kolega iz Republike Srpske tvrdi da nema lova u mutnom kada je riječ o formiranju cijena. Niže cijene goriva na benzinskim pumpama u prijedorskoj regiji u odnosu na banjalučku pravda konkurencijom.

“Lokalna konkurencija i ništa drugo. Dolazi do sukoba između njih i takmiče se ko će prodati jedftinije i to su jedini razlozi”, kaže Đorđe Savić, predsjedatelj Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS.

U oba Udruženja distributera nafte i naftnih derivata ističu da su marže distributera ispod dozvoljenih 25 feninga po litru, te da od tempa potrošnje zaliha zavisi kada će doći do poskupljenja.