Nakon 23 minute inspekcija zatvorila gradilište, Mandić ljut: “Kapidžiću smiješ li u Banjaluci zaustaviti radove?”

Radovi na sanaciji malog trga u centru Sarajeva, ispred upravne zgrade “Sarajevo šuma” ekpresno su obustavljeni.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić (NS) za sve optužuje Faruka Kapidžića (SDA), predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH, što je ovaj i sam potvrdio.

Mandić je na Facebooku naveo da su radovi na sanaciji, popločavanju i uređenju trga ispred upravne zgrade “Sarajevo šuma” počeli sinoć u 21:00, a da je 23 minute poslije stigao federalni inspektor, bez ikakvog zvaničnog papira, zaustavio radove i blokirao gradilište.

“Večeras u 21 sat su započeli radovi na sanaciji, popločavanju i uređenju trga ispred upravne zgrade ‘Sarajevo šuma’ . U 21:23 stigao je federalni inspektor, bez ikakvog zvaničnog papira, zaustavio radove i blokirao gradilište.

U pitanju je izmijenjeni projekat, bez ikakvih ‘neiskrenih’ namjera, kako nam je to nedavno napisala Kapidžićeva šefica Anđelina Ošap Gaćanović. I, opet zabrana, najefikasnija inspekcijska akcija u istoriji BiH“, napisao je Mandić.

Mandić dodaje i kako je Kapidžić zabranio mijenjanje vodovodnih cijevi u centru grada, te usporio uređenje parka gdje je bila Kalin hadži Alijina džamija i niz drugih projekata.

“Kapidžiću, prvo nam niste dali da mijenjamo vodovodne cijevi u centru grada, usporavate uređenje Parka gdje je bila Kalin hadzi Alijina džamija. Opstruišete sanaciju šetnice u velikom parku, projekat za koji ste dali usmenu podršku. Ne dozvoljavate rekonstrukciju Gospodičine kuće, spriječavate privatne investitore.

A nas optužujete da rušimo državu! Smijete li poslati inspektora u Banja Luku ili Mostar da zaustavi sanaciju trga? Naravno da ne! Sramite se zbog svega ovoga! Ali, oktobar je blizu. Uredićemo mi Opštinu Centar, budite sigurni. Idemo dalje“, naveo je.

S druge strane, Kapidžić je na svom Facebook profilu pohvalio Federalnu inspekciju koja je, kako kaže, samo dva sata od njegove prijave i reakcije zatvorila gradilište koje je nazvao nelegalnim.

“Nakon samo dva sata od moje prijave i reakcije zatvorila je tek otvoreno nelegalno gradilište i obustavila radove bez dozvole u samom centru glavnog grada u okviru nacionalnog spomenika Historijskog urbanog krajolika Sarajevo.

Ko je odgovoran za radove bez dozvole to ćemo u narednom periodu ustanoviti i obavijestiti javnost te svakako zahtjevati od odgovornih da snose posljedice. Bitno je uspostaviti red, a to sigurno hoćemo svejedno koja politička opcija ili čiji pojedinac ga remetio“, naveo je.

Podsjetimo, zbog sličnog problema skoro godinu dana su bili stopirani radovi na sanaciji Trga Oslobođenja kod Ekonomskog fakulteta. A samo ispaštaju građani…