Nakon blizu sedam godina sutra prva presuda u slučaju Dženan Memić

Sutra će biti izrečena presuda Zijadu Mutapu i drugima koji se optuženi da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu stradanja mladića Dženana Memića 8. februara 2016. godine. Slučaj je završio na Sudu Bosne i Hercegovine nakon brojnih istraga i predmeta vođenih pred Kantonalnim sudom u Sarajevu te federalnim Vrhovnim sudom. Okolnosti zbog kojih je Dženan preminuo i dalje su nerazjašnjene. Nakon blizu sedam godina, sutra će biti izrečena prva presuda u ovom slučaju.

Dženan Memić zadobio je teške povrede u sarajevskom naselju Ilidža 8. februara 2016. godine. Sedam dana kasnije preminuo je u bolnici. I niko za to još nije odgovarao. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je slučaj najprije kvalificiralo kao ubistvo, no, potom promijenilo u saobraćajnu nesreću. Optuženi su bili otac i sin Bekrija i Ljubo Seferović.

Na suđenju su se prvobitno izjasnili da nisu krivi, međutim, kasnije tokom suđenja Ljubo Seferović priznao je da je kombijem udario Dženana Memića. Potom je njegova žena svjedočila da je fizičkim nasiljem bio prisiljen to priznati. Prošle godine i finalno su oslobođeni presudom Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine

“Ovo nije saobraćajna nesreća, Dženan je ubijen. Niko u državi ne vjeruje da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći”, kazao je više puta Dženanov otac Muriz Memić.

Porodica u međuvremenu organizuje brojne protesta. A podršku im daju desetine hiljada bh. građana.

“Ovo je mislim žalosno, pet godina da čovjek pravdu neku ganja”, govorili su, između ostalog, građani.

Državnom tužilaštvu porodica Memić podnosi i krivičnu prijavu protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice KS, te još 45 osoba. Pokreće se istraga. VSTV suspenduje Burzić sa mjesta državne sutkinje, na koju je poziciju u međuvremenu imenovana. Zahtjevana je i smjena Sabine Sarajlije, trenutne glavne kantonalne tužiteljice. Disciplinski postupak je u toku.

“Dokazi vrlo jasno govore u predmetu Memić, da je Dženan ubijen, da su policajci MUP-a KS nažalost sudjelovali u zataškavanju tog ubistva u koordinaciji sa tužiocima”, kazao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Državno tužilaštvo u međuvremenu potvrđuje optužnicu protiv Alise Ramić kao jedinog svjedoka događaja koji se poziva na amneziju, njenog oca Zijada Mutapa, te Hasana Dupovca i Josipa Barića, službenika MUP-a KS koji su vršili uviđaj, ali i protiv Muamera Ožegovića, recepcionera hotela koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, a sa čijih su nadzornih kamera obrisani snimci iz te kobne noći.

Jedan od ključnih dokaza na suđenju bio je dnevnik koji je vodio Mutap, baš od dana u kojem je Dženan stradao. Tužioci su tvrdili i da su uspjeli dokazati da Alisa Ramić nema amneziju te da su Dupovac i Barić kao policijski službenici, ali i Ožegović, bili svjesni kakva su djela činili.

“Čuli smo i postupajućeg tužitelja čani sude, da nije obavještavan o radnjama koje su se dešavale ovdje, čuli smo i vlasnike videonadzora, dali su to Hasanu Dupovcu zato što je imao činove i na povjerenje, zato što su vjerovali policiji, i vjerovali su da ova istraga i ovaj postupak ide u pravom smjeru”, naveo je Ćazim Hasanspahić, tužilac Tužilaštva BiH.

Sud BiH će sutra utvrditi jesu li Mutap i drugi kao kriminalna grupa nezakonito djelovali, prikrivali dokaze, davali lažne iskaze i, na kraju, istražne organe odveli u krivom smjeru. A Muriz Memić, s druge strane, najavljuje novu optužnicu – za ubistvo njegovog sina. Iako brojni ključni dokazi ni do danas nisu pronađeni, uvjeren je da će pronaći krivce za smrt sina. Kako bi konačno mogao u miru tugovati.