Nakon Dijane Kajmaković i tužilac Oleg Čavka sklonjen sa predmeta organizovanog kiminala

Državni tužilac Oleg Čavka ne radi više u Odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, potvrđeno je Faktoru iz Tužilaštva.

– U skladu sa nedavno provedenom internom reorganizacijom odjela u Tužilaštvu BiH, tužilac Oleg Čavka raspoređen je u Posebni odjel za ratne zločine – potvrdio nam je glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

Razloge premještanja tužioca Čavke iz Tužilaštva BiH nisu komentirali.

Prema nekim spekulacijama koje su se pojavile u medijima, navodno je i njegovo ime spominjano u međusobnim porukama kriminogenih osoba koje su razmjenjivane putem apklikacija “SKY” i “Anom”.

Nije poznato u kojem kontekstu se tužilac Čavka navodno pominje u tim razgovorima.

Podsjetimo da se isto desilo i sa državnom tužiteljicom i zamjenicom glavnog tužioca Dianom Kajmaković, koja je također premještena u Odjel za ratne zločine, nakon što se njeno ime počelo pojavljivati u dešifrovanim razgovorima u kriptovanim aplikacijama.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Milanko Kajganić tada je prokomentirao da se za premještanje Kajmaković u drugi odjel odlučio zbog efikasnosti, s obzirom na to da ona ne postupa u predmetima koji su proistekli iz dešifrovanja aplikacija, a ti predmeti su sada, kako je naveo, u fokusu rada Tužilaštva.