Nakon pretresa i hapšenja u Visokom: Zatražen pritvor za pet osoba

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona za pet od devet osoba koje su uhapšene jučer u akciji MUP-a ZDK-a na području Visokog i Breze zatražilo je određivanje pritvora kod Općinskog suda u Visokom.

Prema riječima portparolke Tužilaštva Mirne Poljac, oni su osumnjičeni da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Zatražen je pritvor za T. Š. (27), te E. H. (27), A. S. (31), D. G. (23) i I. B. (24), svi iz Visokog.

Pripadnici MUP-a ZDK-a u utorak su, po naredbi Općinskog suda u Visokom, vršili pretres na više lokacija na području Visokog i Breze, kojom prilikom je uhapšeno 15 osoba koje se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih sredstava i nedozvoljenim držanjem vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava, te drugim krivičnim djelima. Ova akcija rezultat je višemjesečnih aktivnosti i prikupljanja dokaza Uprave policije MUP-a ZDK-a i Tužilaštva ZDK-a.

U toku ove akcije izvršeni su pretresi na 14 lokacija, kojom prilikom je pronađena veća količina vatrenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su korišteni ranije u izvršenju krivičnih djela, te opojna sredstava – narkotici namijenjeni za dalju prodaju, kao i drugi dokazni materijali koji će biti korišteni u dokaznom postupku.

Podsjetimo, u posljednjih pet mjeseci na području Visokog bilo je pet pucnjava u kojima je bilo i povrijeđenih osoba, što je narušilo sigurnosnu situaciju u Visokom.

Među uhapšenima u ovoj akciji ima osoba koje se mogu dovesti u vezu kao učesnici nekih od pucnjava.