Narod i Pravda: Jasno je ko stoji iza namjere da se sroza goraždanski Unis Ginex

Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela odluku kojom daje prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva “UNIS Ginex” d.d. Goražde za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani.

Iz stranke Narod i Pravda žestoko sureagovali na ovu odluku Vlade FBiH. U nstavku prenosimo njihovo saopštenje.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem i resornim ministrom Nerminom Džindićem mora pod hitno zaustaviti sve dalje korake koji bi vodili ka degradaciji goraždanskog preduzeća namjenske industrije Unis Ginex, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde podsjećaju da je Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem (SDA) i resornim ministrom Nerminom Džindićem poduzela korake ka smjeni uprave Unis Ginexa iako poslovni rezultati ove kompanije nesumnjivo pokazuju da se radi o dobroj upravi.

„Svi ključni parametri pokazuju da Unix Ginex posluje izuzetno dobro a protekla godina je sigurno najbolja u sedamdesetogodišnjoj historiji postojanja ove kompanije. Unis Ginex zapošljava više od 700 radnika, prošle godine je povećao promet za 53,1 posto, imao je milionsku dobit, ima sigurno i stabilno tržište za naredni period. Potpuno je jasno da je to zdrava kompanija koja je vitalna za cjelokupan Bosansko-podrinjski kanton i Grad Goražde. Direktno i indirektno od Unis Ginexa živi skoro polovina stanovnika ovog kantona“, poručuju iz Naroda i Pravde.
Iz ranijeg iskustva jasno je da postoji sumnja u krajnje namjere mjera koje poduzimaju premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić, dodaje se u saopćenju.
„Novalić i Džindić se bave Unis Ginexom koja je nesumnjivo uspješna kompanija, ali istovremeno odbijaju da poduzmu bilo šta konkretno sa ciljem spašavanja bugojanskog Binasa ili sarajevskog Zraka. Također, podsjećamo javnost da Novalić i Džindić imaju direktne poslovne interese u oblasti namjenske industrije što je klasični sukob interesa. Svojim činjenjem ili nečinjenjem, ovaj dvojac je na rub propasti doveo Binas, Zrak, Tehnički remontni zavod u Hadžićima… To nimalo nije iznenađujuće jer imamo situaciju, plastično kazano, da smo lisice zadužili da čuvaju kokošinjac. Ako Novalić i Džindić politički prežive ovu godinu, Unis Ginex i druge uspješne kompanije sigurno neće“, dodaju iz Naroda i Pravde.
U saopćenju za javnost iz Naroda i Pravde podsjećaju da političku odgovornost za ovakav nasrtaj na Unis Ginex snosi SDA koja, osim premijera, kontrolira i Nadzorni odbor Unis Ginexa koji je danas i donio odluku o smjeni cjelokupnog rukovodstva. „Ovdje se doslovno radi o opstanku ne samo kompanije, već jednog cijelog grada, bez Unis Ginexa itanje je šta će biti i sa Goraždom. Zato se ne libimo javno prozvati premijera Novalića, ministra Džindića, ali i članove Nadzornog odbora Unis Ginexa. Jedan od njih je i Sedad Dedić, član Predsjedništva SDA, što jasno ukazuje ko stoji iza nasrtaja na Ginex. Tražimo od Vade Federacije BiH da svoje buduće poteze jasno obrazloži radnicima, sindikatu, Goraždacima i cjelokupnoj javnosti.

Tražimo da se posvete firmama koje ih mjesecima mole da im pomognu i da obustave sve dalje korake koji bi mogli voditi ka urušavanju Unix Ginexa“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.