NATO će pomoći Crnoj Gori da se izbori s nevremenom

NATO će pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore za pružanje pomoći za otklanjanje posljedice velikog snježnog nevremena koje je pogodilo tu državu, saopćeno je danas u Podgorici.

Nevrijeme paralizovalo Crnu Goru
Crna Gora je uputila NATO-u zahtjev za pružanje pomoći područjima koja su ugrožena uslijed velikih snježnih padavina. Kako je saopćeno iz crnogorske vlade, putem Misije Crne Gore pri NATO-u u Bruxellesu zemljama članicama Alijanse i partnerima proslijeđena je lista neophodne opreme i sredstava.

“Na današnjem sastanku Komiteta za civilno planiranje u kriznim situacijama predstavnici zemalja članica NATO-a i zemalja partnera su informirani o trenutnom stanju u Crnoj Gori, razmjerima prirodne katastrofe i pozvali države Alijanse da, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima, u što skorije vrijeme upute pomoć u Crnu Goru”, navodi se u saopćenju.

Učesnici sastanka su, kako se navodi, izrazili spremnost da pomognu, a crnogorski zahtjev će, uz specificiranje prioriteta, biti upućen na daljnje hitno razmatranje.

Crna Gora se nalazi u Akcionom planu za članstvo, koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO-u. Iz Ministarstva odbrane Crne Gore je saopćeno da će, na njihov poziv, iz Grčke i Slovenije stići specijalni helikopteri za djelovanje u akcijama spašavanja.

“Grčki vojni helikopter, sa šestočlanom ekipom, trebao bi već večeras s Krfa stići u Crnu Goru. Vojni helikopter iz Slovenije, s neophodnom opremom, sletjet će sutra na aerodromu Golubovci”, navodi se u saopćenju, prenio je Tanjug.

Snježno nevrijeme bukvalno je paraliziralo Crnu Goru, prekinulo sve vrste saobraćaja, odvojilo sjever od juga države, prouzrokovalo velike probleme u snabdijevanu strujom, a sve skupa dovelo do uvođenja vanrednog stanja u zemlji.

(VisokoIN/Fena)