Nenad Marković: Trenerski posao je rudarski

Nenad Marković već godinu je bez angažmana. Proslavljeni košarkaš sarajevske Bosne i reprezentacije BiH posljednji je trenerski posao imao u grčkom Panioniosu, klubu za koji je nekada igrao i kojeg je kao šef stručnog štaba 2008. senzacionalno uveo u Euroligu.

No, solidan trenerski rejting koji je izgradio, naročito u Grčkoj, nije bio dovoljan da bi Marković dobio ponudu koja bi ga zadovoljila.

– Nakon što sam se opekao u Panioniosu nisam želio olako ulaziti u neke nove avanture – kaže Marković i dodaje da nije bio toliko važan novac koliko okruženje.

– Imam sam viziju da preuzem klub u kojem mogu napredovati i imati neku ličnu satisfakciju kad vidim da napreduje i ekipa – objašnjava Marković, ali priznaje da je u međuvremenu korigirao mišljenje.

– Tržište je puno kvalitetnih trenera, a posla malo, novca još manje. Zbog toga svi čekamo iole povoljniju ponudu. Opcija, istina, uvijek ima, ali doći do angažmana, pogotovo dobrog, veoma je teško.

Sad je i s porodičnog aspekta situacija drugačija. Supruga i ja više nismo sami, imamo jedno dijete, drugo je na putu, što utječe na moje planove – kaže Marković.

Najbliži angažmanu 43-godišnji stručnjak bio je u španskom prvoligašu Fuenlabradi.

– Koliko je to bilo blizu, govori da su iz kluba čak konsultirali trenera Panatinaikosa Željka Obradovića. On se pohvalno izjasnio o meni, no na kraju je prevladao domaći trenerski lobi i posao je dobio španski trener – izjavio je Marković.

U burne trenerske vode Nenad je skočio prije četiri godine, odmah nakon što je završio igračku karijeru i ne kaje se zbog toga poteza.

– Trenerski hljeb je težak. Ovo je nezahvalan, rudarski posao, u kojem možeš raditi najbolje, a da na kraju nemaš ni rezultata ni sreće. Ipak, ja ga volim – rekao je Marković.

Marković je trenutno okupiran poslom u Košarkaškoj školi GEN koju je pokrenuo s nekadašnjim saigračima Emirom Halimićem i Gordanom Firićem.

– Školu smo nazvali po početnim slovima naših imena. Nakon ljetnog kampa na Bjelašnici već ulazimo u treći mjesec rada u Sarajevu. Evo, baš ovih dana vršimo upis novih članova, dječaka i djevojčica od 1994. do 2000. godišta – kaže Marković za Dnevni avaz.

Upis i treninzi su organizirani u Katoličkom školskom centru i Drugoj gimnaziji (opširnije infomacije na broj telefona 062 837 287).

(VisokoIN)