Nesreća na Bukoviku: Britanka planinarila pa pala na području vodopada Skakavac

GSS-Stanica Sarajevo je danas u 12:30 sati dobila poziv iz Ambasade Velike Britanije, u kojem je obaviještena da je njihova državljanka zadobila povrede prilikom planinarenja na području vodopada Skakavac te da joj je neophodno pružiti prvu pomoć i obaviti transport sa nepristupačnog terena.

Odmah po prijemu poziva dežurni tim GSS-Stanica Sarajevo, Jedinica civilne zaštite Općine Centar je poslana na teren da ukaže prvu pomoć dok su se istovremeno ostale jedinice GSS-Stanica Sarajevo okupile pred bazom, pripremile tehničku opremu za transport te se uputile na teren kako bi izveli evakuaciju unesrećene.

Akcija je uspješno okončana u 15:45 sati kada je unesrećena predata ekipi Hitne pomoći koja je čekala na putnoj komunikaciji.

Nakoj uspješno završene akcije, ekipa spasilaca se nalazi na noćnoj vježbi stijenskog spašavanja na lokalitetu penjališta Dariva.

Vježba obuhvata sve segmente spašavanja sa sistemima podizanja i spuštanja u otežanim noćnim uslovima, te spuštanja unesrećene osobe sa stijene u nosilu UT 2000 – saopćeno je iz GSS Team – Stanica Sarajevo.