Nestale Titove najvrednije stvari

Odijela, treger-majice, dukserice, gaće, cipele i pokoja uniforma… Na to se sveo spisak Titove “vrijedne” imovine koju je Muzej istorije Jugoslavije, poslije dugog čekanja, konačno dostavio Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Pred njim se vodi ostavinska rasprava oko imovine, koja je ostala iza bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza, pišu ˝Večernje novine˝.

Svi pravni zastupnici Brozovih nasljednika imali su uvid u ovu dokumentaciju, ukoričenu u trinaest knjiga, na više od 1.000 stranica i svi su jednako razočarani.

O njoj će se izjasniti na ročištu u petak, kada bi sud trebalo da odluči i da li će prihvatiti zahtjev Republičkog javnog pravobranilaštva da bude strana u postupku, koja će braniti interese države. Jer, kako Pravobranilaštvo tvrdi, sva ta imovina sa popisa pripada – državi.

– Na spiskovima nema onoga što smo očekivali. Mnogo stvari nedostaje – kaže Violeta Kočić Mitaček, advokat Titovog sina Aleksandra Miše Broza.

– Predmeti su pobrojani zbrda-zdola, loše su sistematizovani i cijela dokumentacija je toliko nepregledna i obimna da je nema svrhe ni fotokopirati. I mi, i nasljednici i cijela javnost, ostali smo uskraćeni za prave informacije – gdje su najvrednije stvari koje su koristili Tito i njegova porodica.

S tim se slaže i Goran Petronijević, zastupnik Joške Broza.

– Iznijećemo primjedbe da spiskovi koje smo tražili opet nisu cijeli i tražićemo da budu kompletirani. U papirima koje je dostavio Muzej maltene su bezvrijedne stvari – odjeća, kišobrani, fotografije i poneki sat. Sada je jasno da ćemo morati da vodimo žestoku borbu s državom i nađemo sve vrijedne stvari koje nedostaju – kaže Petronijević.

Advokat Titovog unuka Edvarda Broza, Branislav Blažić objašnjava da je on u dostavljenoj dokumentaciji posebno tražio spisak maršalovih vrijednih pušaka, ali ga nije našao. Jedino je našao spisak ordenja – tridesetak domaćih i 200 stranih. Najviše mjesta u knjigama (čak tri toma) zauzimaju spiskovi fotografija nastalih između 1946. i 1979. godine.

Nigdje, međutim, nema popisa skupocjenih poklona koje su bivši jugoslovenski predsjednik i njegova supruga dobijali u zemlji i inostranstvu od privatnih darodavaca.

– Očekujem da sud prvo izdvoji posebnu imovinu Jovanke Broz, u kojoj će biti njene lične stvari i nakit, a da ostatak poslije podijeli na tri djela. Jedan će pripasti Titovoj udovici, drugi sinu Miši, a treći unucima – kaže Blažić.

Niko od nasljednika, ipak, neće odustati od toga da se utvrdi kompletna ostavinska masa. Odnosno da se pronađu sve stvari koje su ostale iza maršala, a kojih sada nema.

(VisokoIN)