Nesvakidašnja situacija na sastanku OSCE-a u Beču: Rusi ostali sami u sali

Austrija se suočila sa žestokim kritikama zbog davanja viza za šest ruskih zakonodavaca koji su došli na razgovore s kolegama OSCE-a u Beču. Ukrajina i Litva bojkotovale su dvodnevni samit.

Sada iz Beča stižu ponovo vijesti i snimci koji pokazuju kako su delegati, ovaj put svih zemalja, reagirali kada je ruska delegacija krenula u izlaganje svojih stavova.

Jednostavno su ustali i napustili salu. Rusi su ostali skoro sami u sali.

“Rusija je izolirana. Potpuno. Nepovratno. Tokom današnjeg sastanka, kada je ruski propagandist (još uvijek ih nazivaju “diplomatima” kako bi stekli određenu vjerodostojnost) počeo čitati svoju izjavu, sala se odmah ispraznila. Svi stoje uz Ukrajinu!”, poručili su iz litvanske misije u OSCE-u na svom Twitter nalogu i objavili video na kojem se vidi trenutak kada su ostali delegati napustili salu.

Podsjećamo, dan ranije desilo se nešto slično, s tim da tada salu nisu napustili baš svi prisutni. Tada su, neki koji su ostali, iza ruskog predstavnika razvili zastavu Ukrajine, i držali iza njegovih leđa u kadru dok je govorio.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da je bilo zakonski dužan izdati vize ruskim parlamentarcima, uprkos tome što su delegati podvrgnuti sankcijama EU.

OSCE broji 57 država članica i 11 pridruženih partnera, i jedna je od rijetkih preostalih organizacija koja još uvijek ubraja i Ukrajinu i Rusiju među svojim članovima. Kijev je pozvao na protjerivanje Moskve iz OSCE, ali njegova trenutna pravila postupka to čine malo vjerovatnim.