Netanyahu: Izrael “nije uspješan” u nastojanju da minimizira civilne žrtve u Gazi

Izrael čini sve što može kako bi izvukao civile iz opasnosti dok se bori protiv Hamasa u Gazi, uključujući bacanje letaka s upozorenjem da bježe, ali njegovi pokušaji da minimalizira žrtve “nisu bili uspješni”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak.

Netanyahua je američka televizija CBS News upitala hoće li izraelsko ubijanje tisuća Palestinaca u odmazdi za napad militanata Hamasa, koji se dogodio 7. listopada, potaknuti novu generaciju mržnje.

“Svaka civilna smrt je tragedija i ne bismo ih smjeli imati jer činimo sve što možemo kako bismo civile maknuli s puta opasnosti, dok Hamas čini sve da ih zadrži u opasnosti”, rekao je Netanyahu.

“Zato šaljemo letke, zovemo ih na mobitele i govorimo im da odu. I mnogi su otišli”, dodao je.

Izrael je rekao kako je cilj njegove vojne kampanje uništenje Hamasa.

“Druga stvar koju mogu reći je da ćemo pokušati završiti taj posao s minimalnim civilnim žrtvama. To je ono što pokušavamo učiniti: minimalne civilne žrtve. Ali, nažalost, nismo uspješni”, rekao je Netanyahu.

Premijer je potom rekao kako želi povući paralelu s nečim vezanim uz Njemačku, ali ga je prekinuo novinar CBS-a koji mu je postavio pitanje o poslijeratnoj sigurnosti Gaze.

Palestinski civili podnijeli su najveći teret izraelske višetjedne vojne kampanje koja je odgovor na napad Hamasa, a za koji Izrael kaže da je ubio 1200 ljudi, uglavnom civila. Hamas je također uzeo oko 240 osoba različitih nacionalnosti za taoce, navodi Izrael.

Zdravstvene vlasti u Gazi koje Ujedinjeni narodi smatraju pouzdanima kažu kako je potvrđeno da je najmanje 11.500 ljudi ubijeno u izraelskom bombardiranju i kopnenoj invaziji, a više od njih 4.700 su djeca.

Dvije trećine od 2,3 milijuna stanovnika Pojasa Gaze rat je učinio beskućnicima.

U četvrtak su izraelske zračne snage bacale letke u dijelovima južne Gaze govoreći ljudima da se evakuiraju radi vlastite sigurnosti.

Izrael je također koristio letke u sjevernoj Gazi kako bi upozorio civile da se maknu. Stotine tisuća su to učinile u masovnom raseljavanju za koje mnogi Palestinci strahuju da bi moglo postati trajno.