Ni Baby Lasagna ni Nemo: Ovo je najpopularnija pjesma sa Eurosonga 2024.

Joostovo ponašanje jasno je kršilo pravila takmičenja, koja su osmišljena kako bi se omogućilo sigurno radno okruženje za sve članove osoblja i zaštitila produkcija, poručili su iz EBU-a

Pjesma Europapa, koju izvodi nizozemski pjevač Joost Klein, najpopularnija je pjesma ovogodišnjeg Eurosonga. Spot za pjesmu, koji je na YouTubeu objavljen prije dva mjeseca, dosad je pregledan 29.5 miliona puta.

Joost je s ovom pjesmom nastupio u drugom polufinalu takmičenja, ali na dan finala Evropska radiodifuzijska unija (EBU) ga je diskvalifikovala.

– Nizozemski umjetnik Joost Klein diskvalifikovan je iz velikog finala ovogodišnjeg takmičenja za pjesmu Eurovizije nakon prijetnji članici produkcijske ekipe. Švedska policija istražila je slučaj te će uskoro po ubrzanom postupku biti predan tužitelju. Joostovo ponašanje jasno je kršilo pravila takmičenja, koja su osmišljena kako bi se omogućilo sigurno radno okruženje za sve članove osoblja i zaštitila produkcija, poručili su iz EBU-a.

Brojni fanovi Eurosonga žalili su se na izbacivanje nizozemskog predstavnika iz finala. Mnogi se slažu da bi postigao jako dobar plasman te ističu da im je Europapa jedna od najboljih pjesama u historiji Eurosonga.