Ni osmi mart nije kao što je bio: U Sarajevu crvena ruža 5, u Mostaru 8 KM

Prije nekoliko godina ruža se mogla kupiti za 2 do 3 KM, a karanfil je koštao 1 KM, dok se sada sve promijenilo

Bliži nam se Međunarodni dan žena, koji se obilježava svakog 8. marta. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Također, na taj dan ulice gradova budu ukrašene prepunim štandovima cvijeća, a skoro svaka žena, mlada ili stara, nosi buket ili cvijet.

Posla ima
Tradicija je, naime, da se damama na njihov dan, iako bi tako trebalo biti uvijek, poklanja cvijeće kao mali znak pažnje. Povodom toga smo istražili za koliko novca se danas mogu kupiti ruža, karanfil, ali i buket cvijeća. Inflacija je, naravno, utjecala i na rast cijena cvijeća. Pitanje je hoće li to utjecati na čari ovog praznika.

Prije nekoliko godina ruža se mogla kupiti za 2 do 3 KM, a karanfil je koštao 1 KM, dok se sada sve promijenilo. Iz sarajevske cvjećare „Grbavica“ su nam približili ovogodišnje cijene, ali ističu da, iako je došlo do promjena, posla ima.

– Crvena ruža košta 5 maraka, ona u boji 4 KM, a karanfil 2 KM. Cijene buketa su ostale iste, u prosjeku od 15 KM pa nadalje – naveli su iz cvjećare.

Na naše pitanje da li je došlo do nekih drugih poskupljenja, ističu da jeste, ali uprkos tome nisu dizali cijene.

Mostar skuplji
Za razliku od Sarajlija, Mostarci će za svoje dame morati ruku u džep dublje zavući.

– Cijena jedne crvene ruže u Mostaru iznosi 8 maraka, dok je cijena one u boji 5 KM – kazali su nam iz jedne mostarske cvjećare.

Naravno, na cijene utječe i dostupan broj dobavljača, a Sarajevo ih ima znatno više od Mostara. Kako su nam kazali iz nekih cvjećara, primijetili su i znatne promjene u kvalitetu cvijeća.

Pitali smo i šta se najviše traži za 8. mart.

– Buketi su najtraženiji, zatim orhideje, ciklame, tulipani, ruže, razni boksovi i korpice – ističu te dodaju da orhideje koštaju od 20 do 35 KM, ciklame su od 12 do 15 KM, a ljubičice 10 KM.

Ne žale novac
Iz mostarske i sarajevske cvjećare naveli su da, iako su cijene skočile, muškarci ipak ne žale novac da bi impresionirali dame.

– Kada je 8. mart, niko ne žali. Svi se sjete i kupe neki poklon – zaključili su.

avaz.ba