Nikšić o NES-u i SDA: Nećemo se praviti mrtvi kao da se ništa ne dešava. Prekršili su sporazum

Nermin Nikšić večeras je komentirao činjenicu da su SDA, DF, NES i Stranka za BiH na sastanku u Sarajevu potpisali sporazum o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

“Došlo je do prekompozicije vlasti u USK. Mislim da je nekom vrlo kvalitetnom strategijom SDA uspjela da uvuče lokalne organizacije NiP-a i NS kako bi osigurala alibi da napravi većinu sa NES-om.

I to je standard. Ko ima većinu može da fomira vladu”, rekao je Nikšić za TVSA.

Nikšić “čeka da vidi program”
Dodao je u šali da očekuje da vidi program oko kojeg su se stranke okupile u USK.

“Njihovo je pravo da formiraju Vladu ako imaju većinu od 16 glasova”, rekao je predsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine.

No, naglasio je da se stranke Trojke, kad su u pitanju ostali nivoi vlasti, prije svih Federacija BiH, “neće praviti mrtve” nakon što su njihovi koalicioni partneri (NES, SBiH) otišli u vlast sa SDA u USK.

“Naravno da se može dogoditi da ta grupacija u USK bude grupacija i na području Federacije. Ukoliko SBiH i NES izađu, a imamo uvjeravanja da nemaju namjeru, vidjet ćemo šta će se dešavati. Ne možemo se praviti mrtvi.

Prekršen sporazum
Sporazum je prekršen. Do večeras je bio potpuno izvjestan stav partija Trojke da potpuno zatvaramo vrata drugoj priči. No, sad su odškrinuta vrata i za neke druge stvari.

Ne vidim zašto i Trojka ne može razgovarati. Očekuje nas ozbiljan razgovor i da na kraju donesemo odluku šta i kako. Još uvijek je naš prvi izbor ono što smo potpisali. Očekujemo da to važi i za sve druge”, kaže Nikšić.

U svakom slučaju, kaže, stvari će istjerati načistac.