Nikšić: Ovo je rezultat zajedničkog rada i truda, ljudima smo vratili nadu da je u BiH život moguć

Nakon što je Evropsko vijeće usvojilo odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom (BiH) oglasio se premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić.

Podsjetio je da je EU našoj zemlji u decembru 2022. godine dodijelila status kandidata.

“Ljudi su nam dali još jednu priliku. U proteklih 15 mjeseci uspjeli smo napraviti naredni korak i dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Nakon godina zastoja, napokon smo se pomakli naprijed i iskoristili pruženu ruku koju nam je tada EU dala”, rekao je Nikšić.

Veliki značaj
Dodao je da je ova odluka od velikog značaja za sve građane.

“Neću kriti koliko sam ponosan i zahvalan svim partnerima za sve što smo postigli u ovako kratkom periodu. Zahvalan sam svakoj zastupnici i zastupniku iz većine, ali i opozicije koji su svojim glasom podržali ispunjvanje naših obaveza. Ovo je rezultat zajedničkog rada i truda, kako po pitanju usvajanja zakona tako i lobiranja, ali i zalaganja brojnih prijatelja BiH, diplomata država članica EU. Njima, diplomatama, dokazanim prijateljima BiH posebno se zahvaljume na ustrajnoj i nepokolebljivoj podršci”, naveo je Nikšić.

Pred koalicionim partnerima je težak zadatak te slijedi dogovaranje zakona oko kojih ne postoji saglasnost i koji su bili uzrok višegodišnjih opstrukcija.

“Nadam se da će i ovaj podstrek od EU dodatno relaksirati naše odnose i omogućiti brže usvajanje zakona prema evropskim demokratskim standardima. Za prvu godinu dana smo uspjeli usvojiti zakone oko kojih su se godinama prelamala koplja. Pokazali smo da upornim razgovorom možemo savladati i najteže prepreke. Tako ćemo i nastaviti”, kaže Nikšić.

Vraćena nada
Ističe da će sigurno biti dodatnih zahtjeva i uvjeta od EU, ali i da oni ne traže ništa što BiH sama ne mora i ne treba.

“Stvaranje ambijenta koji će omogućiti politički i ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovinen naša je cilj. Do tog cilja ćemo uz savjetodavnu i finansijsku pomoć EU doći brže i lakše. Meni je posebno važno to što smo politikom razgovora umjesto svađa, ljudima vratili nadu da je u BiH moguć, ne suživot, već život. Drugačijim pristupom smo u dobroj mjeri spustili nacionalne tenzije, a natjecanje između entiteta, kantona i općina smo sa borbe oko toga ko će koga više uvrijediti, prebacili na borbu oko toga ko će uraditi više za građane. Osnažujemo pravnu državu kako niko ne bi bio iznad zakona, jačamo ekonomiju kako niko ne bi morao napuštati BiH ‘trbuhom za kruhom’, nudimo veću sigurnost kako bismo ljudima, skoro trideset godina nakon rata, napokon osigurali normalan život i omogućili im da predahnu od sukoba i straha”, zaključio je Nikšić.