Nogometni menadžer na sudu priznao da je Mamiću pomogao da izvlači novac iz Dinama!

Nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan, koji je uz braću Mamić i još četvoricu okrivljenika, optužen za izvlačenje novca iz zagrebačkog Dinama, u tzv. aferi “Dinamo 2” sporazumno je osuđen na godinu zatvora, uvjetno na pet godina, objavio je osječki Županijski sud.

Vuksan je u petak, na temelju sporazuma stranaka, proglašen krivim zbog pomaganja u pokušaju zpoupotrtebe povjerenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Izrečena kazna
Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ako u roku od pet godina ne počini novo krivično djelo.

Na početku ročišta u ponedjeljak advokat Marija Mamića Ivan Stanić zatražio je ponovno spajanje postupka protiv okrivljenog menadžera Vuksana, protiv kojeg je postupak razdvojen na prethodnoj raspravi 23. oktobra, nakon što je prethodno otkazao punomoć svojoj advokatici Kseniji Vržini.

Predsjednik sudskog vijeća Davor Mitrović najavio je da će sud, tokom dana, objaviti saopćenje o postupku protiv okrivljenika Vuksana, prenosi HRT.

U aferi “Dinamo 2” za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u Bosni i Hercegovini i kojima se sudi u odsustvu, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Fiktivni ugovori
U optužnici, na skoro 700 stranica, USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) tereti Zdravka Mamića da je, od decembra 2004. do decembra 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje.

Navodi se da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i fgirmi iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Državaa te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, zagrebački klub oštetili za više od 144 miliona kuna (više od 19 miliona eura).

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe. Također, NK Dinamo neosnovano je obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura.