Nove izmjene: Evo ko će moći ostvariti pravo na dječiji dodatak u FBiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je i u proceduru pušta izmjene i dopune Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom. Izmjene obuhvataju 10 članova i usmjerene su na unapređenje postojećih zakonskih rješenja i rješavanje problema u implementaciji zakona.

Obračun prihoda

Među ključnim izmjenama su redefiniranje pojma porodice, preciziranje obračuna prihoda po članu porodice umjesto po članu zajedničkog domaćinstva, te priznavanje prava na dječiji dodatak djeci oboljeloj od malignih bolesti bez obzira na prihode njihovih porodica. Ove izmjene su važne jer promovišu socijalnu pravdu i osiguravaju dodatnu podršku najranjivijim članovima društva, saopćeno je iz Ministarstva.

Također, predložene su i dodatne restriktivne mjere kako bi se suzbile zloupotrebe, posebno u privatnom sektoru.

– Imajući u vidu da se u praksi pojavio problem pribavljanja ažurnih podataka o prihodima članova zajedničkog domaćinstva, posebno iz poreznih evidencija, ocijenjeno je potrebnim postojeći model obračuna prihoda precizirati i učiniti fleksibilnijim na način da se on ne obračunava za članove zajedničkog domaćinstva, nego za članove porodice.

Zakonsko rješenje

Nadalje, određena unapređenja trenutnog zakonskog rješenja u pogledu obračuna prihoda predviđena su odredbom kojom je utvrđeno da se prilikom obračuna prihoda u obzir ne uzimaju prihodi ostvareni tokom mjeseca koji je neposredno prethodio mjesecu u kojem je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava.

Time je prevaziđen problem nemogućnosti nadležnih poreznih institucija da dostave toliko ažurne podatke, što značajno utiče na vremensku dinamiku rješavanja podnesenih zahtjeva za ostvarivanje prava – pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.