Novi udar na vozače: Poskupljuju i zimske gume

Nakon što su prošle godine cijene zimskih guma dodatno porasle, dolaskom zimske sezone isti scenarij čeka nas i ove godine.

Kako pokazuju najnovija istraživanja, cijene zimskih guma su na njemačkom tržištu skočile do 21 posto u odnosu na prošlogodišnje, izvještava njemački ADAC.

Prema portalu Check24, koji je obradio čak 100 najprodavanijih zimskih guma, izračunao je da će poskupljenje biti gotovo 21 posto, dok će cjelogodišnje gume poskupjeti nešto manje, 16 posto. Portal Alzura pak naglašava rast maloprodajnih cijena od 18.9 posto, pa su cijene guma u prosjeku skočile s prošlogodišnjih 70 na 83.27 eura.

Kao razlog poskupljenja se i ovdje navodi veza sa situacijom u Ukrajini. Naime, bitne sirovine za izradu guma dolaze upravo iz Rusije i Ukrajine, dok se u proizvodnji koriste energenti čija je cijena također skočila.

Do prije nekoliko mjeseci industrija guma još uvijek je uglavnom dobivala važne sirovine kao što su čađa i sintetička guma iz Rusije i Ukrajine. Visoke cijene nafte, plina i električne energije povećale su i troškove proizvodnje.