Novi zakon mijenja pravila: Hiljade firmi u FBiH gubi pravo na struju po reguliranim cijenama

Novim zakonom nekoliko hiljada poduzetnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) izgubit će pravo na javnu opskrbu električnom energijom po reguliranim cijenama i morat će kupovati struju na tržištu po višestruko većim cijenama, kažu iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Javna ili zajamčena opskrba električnom energijom podrazumijeva da su cijene regulirane od strane države, dok se cijene na tržištu formiraju slobodno. Tako je barem bilo do izbijanja energetske krize prije dvije godine, kada je Vlada FBiH odlučila ograničiti poskupljenja na tržištu na maksimalno 20 posto. Od tada je struja dva puta poskupjela, oba puta za 20%.

Iz Udruženja upozoravaju da će prema novom Zakonu o električnoj energiji, koji je donesen u julu, veliki broj tvrtki morati prijeći s javne na tržišnu opskrbu, piše Indikator.ba.

– Riječ je o nekoliko tisuća privrednih subjekata, uglavnom malih porodičnih firmi i samostalnih poduzetnika, kojima će doći do značajnog poskupljenja električne energije, rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja.

Samo po ovom osnovu EPBiH će u 2024. godini zaraditi dodatnih 25-28 miliona KM, pa iz Udruženje još jednom apeliraju da ne postoji niti jedan opravdan razlog za dodatno poskupljenje električne energije za privredne subjekte u FBiH sljedeće godine.

Udruženje je početkom novembra pozvalo svoje članice i sve privredne subjekte u FBiH da ne potpisuju ugovore s povećanim cijenama koje su dobili od EPBiH. Udruženje je tada priopćilo da se protivi poskupljenju te da je u pregovorima s upravom EPBiH i resornim ministrima u Vladi kako bi se riješio problem cijene električne energije za privredu.

-Još uvijek čekamo obećani zajednički sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH u vezi s cijenom električne energije za privredu. Naš stav je da privreda, a samim tim i građani, ne smiju snositi posljedice lošeg upravljanja i problema u EPBiH koji su izazvani drugim faktorima koji nemaju veze sa realnom ekonomijom, kazao je Smailbegović.

Sredinom oktobra objavljeno je da je EPBiH u razdoblju od januara do septembra imala negativan finansijski rezultat od 50 miliona KM.

Iz EPBiH su promptno reagirali, potvrđujući da se novim zakonom bitno mijenjaju pravila koja se odnose na pravo kupnje električne energije po reguliranim cijenama.

Kvalificirane za kupnju električne energije po reguliranim cijenama su pravne osobe i samostalni poduzetnici s manje od 50 zaposlenih i ukupnim godišnjim prihodom manjim od 8 miliona KM, čiji su objekti priključeni na napon niži od 1 kV i čija potrošnja u prethodnoj godini nije prelazi 50.000 kWh.

Iz EPBiH pojašnjavaju da to znači da kupci koji ne zadovolje ove kriterije neće moći koristiti uslugu javne opskrbe, te će morati izabrati jednog od licenciranih opskrbljivača na tržištu.

Osim malih kupaca, pravo na javnu opskrbu imaju i domaćinstva koja električnu energiju kupuju za vlastitu potrošnju, kao i “krajnji kupci od posebnog društvenog značaja” priključeni na razvodni pojas na naponu nižem od 1 kV, podsjeća Balkan Energy News.

Potonja kategorija uključuje obrazovne, humanitarne, socijalne i vjerske ustanove, organizacije i udruge te one koje zapošljavaju ili smještaju ranjive skupine ili obavljaju druge djelatnosti od posebnog društvenog značaja.