Od 09. do 17. aprila online Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala

Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala počinje sutra, saopštili su organizatori.

Ovogodišnje online izdanje Festivala udružilo je Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora).

“Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba od 9. do 17. aprila zajedno, po izboru selektora ova četiri festivala, publici nude izbor filmova prikazanih od kojih su neki i nagrađeni na posljednim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji te dva remasterizovana jugoslavenska klasika”, poručuju organizatori.

Publici će biti prikazano devet filmova – pet igranih: “Krvne veze” Jeanette Nordahl, “Mladi kitolovac” Philippa Yuryeva, “Novi poredak” Michela Franca, “Sluge režima” Ivana Ostrochovskog i “Smrt filma, a i mog oca” Danija Rosenberga. Takođe, publika će biti u prilici da vidi i dva dokumentarna filma: “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Mala djevojčica” Sébastiena Lifshitza kao i dva jugoslavenska klasika: “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. godine i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine.

“U vrijeme otkazivanja festivala i nemogućnosti da do publike dođu filmovi koji su bili u programima prošlogodišnjih Canneskog i Venecijanskog festivala kao i ovogodišnjeg festivala u Berlinu, ujedinila nas je želja da publici omogućimo pristup tim filmovima i da donesemo najbolje od evropskog i svjetskog filma”, rekla je Jovana Marjanović iz Sarajevo Film Festivala.